Rotterdam trekt steun Gergiev Festival niet in na ‘uit verband gerukte’ uitspraken

Gergiev (rechts) – die als directeur van het Mariinski Theater president Poetin steunt – was van 1995 tot 2008 chef-dirigent in Rotterdam.
Gergiev (rechts) – die als directeur van het Mariinski Theater president Poetin steunt – was van 1995 tot 2008 chef-dirigent in Rotterdam. Foto EPA / Sergei Ilnitsky

Rotterdam vermindert of stopt de subsidie voor het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival niet. Over uitspraken van dirigent Valery Gergiev over de Russische wet die ‘homopropaganda’ onder minderjarigen verbiedt is ophef ontstaan, maar de uitspraken zouden uit hun verband zijn gerukt.

Cultuurwethouder Antoinette Laan (VVD) in een verklaring van het Rotterdams Philharmonisch Orkest:

“Het Gergiev-festival ontvangt subsidie vanwege de artistieke kwaliteiten. Op basis van de informatie waarover we nu beschikken zien we geen aanleiding om die subsidie te verminderen of stop te zetten.”

‘Suggestie dat Gergiev anti-homowetgeving steunt is onjuist

Gergiev – die als directeur van het Mariinski Theater president Poetin steunt – was van 1995 tot 2008 chef-dirigent in Rotterdam. In een artikel in de Volkskrant van 10 september stelde Gergiev dat de Russische wet vaak verkeerd wordt begrepen. Gergiev, een vriend van de Russische president Vladimir Poetin, werd daarna onder meer verweten te weinig afstand van de wet te hebben genomen. Volgens de verklaring van het Rotterdams Philharmonisch Orkest is het onjuist om te suggereren dat Gergiev de anti-homowetgeving steunt:

“In het artikel wordt Gergiev gevraagd naar zijn standpunt over de Russische wet tegen ‘homopropaganda’ onder minderjarigen. Gergiev zegt dat de wet vaak verkeerd wordt begrepen, ook in Nederland. “In Rusland doen we er alles aan om kinderen te beschermen tegen pedofielen. Deze wet gaat niet om homoseksualiteit, maar is gericht tegen pedofilie.””

Vorige maand reageerde Valery Gergiev al op protesten in Londen met een verklaring op zijn Facebook-pagina. Hij stelt dat hij niemand discrimineert, homo of anderszins.

PvdA Rotterdam wilde herevaluatie subsidie

Coalitiepartij PvdA, die veertien van de 45 zetels in de Rotterdamse gemeenteraad bezet, meldde zondag dat het muziekfestival niet langer mag worden opgedragen aan de dirigent als de berichtgeving over de uitspraken klopt. Het festival kreeg dit jaar ruim 266 duizend euro van de gemeente.

“Het kan niet zo zijn dat personen die fundamentele mensenrechten niet respecteren of zich krenkend uitlaten gericht op afkomst, geaardheid of levensbeschouwing, door het gemeentebestuur met gemeenschapsgeld geëerd worden met een festival.” - verklaring PvdA.