Rechter: verzamelen telefoondata door NSA in strijd met grondwet

Het logo van de NSA op het tapijt in Fort Meade, Maryland.
Het logo van de NSA op het tapijt in Fort Meade, Maryland. Foto Corbis / Brooks Kraft

Het verzamelen van telefoongegevens door de Amerikaanse geheime dienst NSA is in strijd met het grondwettelijke verbod op ‘onredelijke doorzoekingen’. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter gezegd, meldt AP.

De zaak is aangespannen door een groep activisten onder leiding van advocaat Larry Klayman en Charles Strange. Volgens de rechter wegen de privacybelangen van Klayman en Strange zwaarder dan het belang dat de overheid heeft bij het verzamelen van de telefoongegevens. Dat betekent dat het massaal aftappen van telefoongegevens in strijd zou zijn met het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet, dat onredelijke doorzoekingen verbiedt.

Volgens Guus Valk, onze correspondent in de Verenigde Staten, is de uitspraak een grote steun in de rug van de activisten.

“Het is nog geen definitieve uitspraak, omdat de rechter verwacht dat Obama met maatregelen gaat komen. Hij geeft dus geen eindoordeel, maar zegt dat de klagers een goede zaak hebben mocht het tot een uitspraak over de grondwettigheid komen.

De uitspraak is dus een steun in de rug voor de activisten. Het is voor het eerst dat een rechter zo ver gaat en de link legt tussen het NSA-programma en de grondwet. Daarnaast is dit niet zomaar een rechter. De rechters van het federale hof in Washington zijn door de president benoemd.”

Dat de NSA telefoongegevens verzamelt werd onthuld door klokkenluider Edward Snowden. De kwestie heeft geleid tot een verhit debat over burgerlijke vrijheden.

Update 22:10 uur:

The New York Times heeft een reactie van Edward Snowden op het nieuws:

“I acted on my belief that the N.S.A.’s mass surveillance programs would not withstand a constitutional challenge, and that the American public deserved a chance to see these issues determined by open courts. Today, a secret program authorized by a secret court was, when exposed to the light of day, found to violate Americans’ rights. It is the first of many.”