Coup in Zuid-Soedan voorkomen - president kondigt avondklok af

President Salva Kiir van Zuid-Soedan tijdens de herdenking voor Nelson Mandela, vorige week in Zuid-Afrika.
President Salva Kiir van Zuid-Soedan tijdens de herdenking voor Nelson Mandela, vorige week in Zuid-Afrika. Foto AFP / Odd Andersen

In Zuid-Soedan is zondagnacht een coup voorkomen. Dat heeft de Zuid-Soedanese president Salva Kiir gezegd tijdens een persconferentie, meldt de BBC. De president heeft een avondklok afgekondigd in de hoofdstad Juba en het vliegveld is afgesloten, schrijft persbureau AP.

De minister van Buitenlandse Zaken, Barnaba Marial Benjamin, zei vanochtend dat sommige troepen binnen het leger een wapenopslag hebben overvallen, maar de troepen werden op tijd teruggedrongen. Volgens Benjamin zijn een aantal politici gearresteerd, maar hij kon niet zeggen of dat de voormalig vicepresident daarbij zat.

In de straten van Juba patrouilleerden maandagochtend zwaarbewapende militairen, terwijl er uit de kazerne nog sporadisch schoten klonken. Een legerwoordvoerder zei echter dat het leger de toestand in de hoofdstad onder controle heeft.

De krant Sudan Tribune meldde op zijn website dat er binnen de presidentiële garde gevechten waren uitgebroken tussen leden van de Dinka-stam van Kiir en de Nuer van Machar. Hilde Johnson, de speciaal gezant van de VN in Juba, toonde zich “diep bezorgd” over de gevechten en riep alle partijen op de vijandelijkheden onmiddellijk te staken en terughoudendheid te betrachten.

Aanval op hoofdkwartier regeringspartij

Volgens Kiir was er in eerste instantie door een onbekend persoon een schot afgevuurd vlak bij een bijeenkomst van regeringspartij SPLM, gevolgd door een aanval op het hoofdkwartier van de partij. Deze is volgens Kiir uitgevoerd door soldaten die trouw zijn aan de voormalige vicepresident. De president benadrukte dat de regering de volledige controle heeft over de situatie.

De gevechten in Juba braken uit na maanden van spanningen die waren ontstaan nadat president Kiir zijn vicepresident Riek Machar in juli ontsloeg. Kiir geeft troepen die loyaal zijn aan Machar de schuld van het geweld. De couppoging is gepleegd door soldaten die loyaal zijn aan de voormalig vicepresident. De avondklok in de hoofdstad geldt vanaf maandagavond zes uur tot zes uur de volgende morgen.

Tussen groepen die trouw zijn aan Kiir en Machar hebben in het verleden vaker conflicten plaatsgevonden.