Nrc.next-redacteur Thomas Rueb is ‘verdwenen’. Help hem op te sporen

Thomas Rueb is vanochtend al gesignaleerd op op de beveiligingscamera van een Albert Heijn in Den Bosch. Maar waar is hij nu?
Thomas Rueb is vanochtend al gesignaleerd op op de beveiligingscamera van een Albert Heijn in Den Bosch. Maar waar is hij nu? Foto NRC / Laura Wismans

Hoe makkelijk zijn we tegenwoordig op te sporen via onze digitale sporen? Nrc.next neemt deze week de proef op de som. Redacteur Thomas Rueb is vannacht vertrokken, en wil de komende dagen niet gevonden worden. De redactie probeert hem, met jullie hulp, op te sporen.

Gangen nagaan, berichten meelezen, afluisteren. In 2013 werd het duidelijker dan ooit: via je digitale sporen ben je altijd te traceren. De NSA en andere opsporingsdiensten maken er graag gebruik van. Net als de ‘gewone’ politie wanneer het nodig is, zagen we in mei toen heel Nederland mee zocht naar de broertjes Ruben en Julian. En de belastingdienst, met haar honger naar gegevens over waar welke kentekens wanneer gezien zijn.

Het maakte op de redactie van nrc.next de vraag los: is het nog mogelijk om onzichtbaar te zijn? Geen digitale sporen achterlaten, maar wel reizen en eten, kan dat nog in Nederland?

We besloten de proef op de som te nemen.

Spreek Thomas aan, en maak een foto

Redacteur Thomas Rueb is afgelopen nacht vertrokken, om de komende dagen niet gevonden te willen worden. De achterblijvers gaan zo veel mogelijk van zijn sporen na. Omdat iemand die voor langere tijd verdwijnt tegen dingen aanloopt zoals een tekort een contant geld, hebben we een paar spelregels afgesproken:

  • Thomas mag maar maximaal 20 euro per keer pinnen
  • Hij moet minstens een keer contact opnemen met het thuisfront
  • Hij moet elke dag in een andere plaats in Nederland slapen

Om Thomas te vinden kunnen we jullie hulp goed gebruiken. Zie je Thomas ergens? Staat hij bij je aan de kassa, vraagt hij of er nog een kamer vrij is in je hostel? Loopt hij langs op de parkeerplaats of zit hij naast je in de trein? Laat het ons dan weten. Help ons Thomas te vinden!

Nrc.next-redacteur Thomas Rueb is vannacht vertrokken en wil niet gevonden worden. De taak aan ons, en aan jullie om hem op te sporen. Help mee in de zoektocht.

Nrc.next-redacteur Thomas Rueb is vannacht vertrokken en wil niet gevonden worden. De taak aan ons, en aan jullie om hem op te sporen. Help mee in de zoektocht. Foto NRC

Als je hem vindt, maak dan een foto van Thomas en spreek hem aan. Het vindersloon voor de eerste persoon die een duidelijke foto van Thomas (+ beschrijving van zijn locatie) naar ons mailt, is een half jaar lang gratis nrc.next in je brievenbus.

Stuur de foto naar zoekthomas@gmail.com. Ook zoeksuggesties zijn op dat mailadres van harte welkom. Twitteren kan naar @nrcnext met hashtag #zoekthomas.

De actie eindigt komende woensdag om 17.00 uur. Hoe het Thomas is vergaan lees je op 31 december in nrc.next.

Update 13.35: Er is een spoor van Thomas. Onderstaande beelden komen van de beveiligingscamera van een Albert Heijn in Den Bosch. Ze zijn volgens nrc.next-redacteur Peter van der Ploeg gemaakt rond 10.00 uur.

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg #zoekthomas Thomas (@ThomasRueb) in de AH in Den Bosch: http://t.co/pzEGvCYzcx
Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg .@thomasdeveen vanmorgen rond een uur of tien gefilmd in de AH. De chef bood zelf uit t niets aan dat we even mochten kijken.

En nog een duidelijkere foto:

Twitter avatar nrcnext nrc.next We hebben hem op film in AH Den Bosch gezien. Witte muts, baard (nog) niet weg. Nu waarsch. weer in trein #zoekthomas http://t.co/Z5InkxcK8T
Twitter avatar wismans Laura Wismans Vorige tweet zag je geen muts. Wel zijn gezicht. Ook belangrijk, maar dit is zijn muts: http://t.co/N02boPpN3U

Lees ook: Wired deed vier jaar geleden een soortgelijk iets. Toen probeerde Evan Ratcliff te ‘verdwijnen’.