Operacomponist Hasse herontdekt

Na de herontdekking van Händel als operacomponist, is het nu de beurt aan Johann Adolf Hasse. Met 64 opera’s was hij nog productiever dan tijdgenoten Telemann (35), Händel (42), Gluck (48) en Bach (0). In 1731 zag Bach wel in Dresden Hasse’s Cleofide, een spektakel rond de Italiaanse superdiva Faustina Bordoni, de echtgenote van Hasse, die zich net als Händel had bekwaamd in Italië, waar hij les kreeg van Porpora en Scarlatti.

Dresden had in 1742 ook de première van Didone abbandonata met Bordoni als de Carthaagse koningin Dido. Ze wordt verlaten door haar minnaar Aeneas, wiens lot het is Rome te stichten. In een liveopname zingt Theresa Holzhauser indrukwekkend als Dido naast countertenoren Flavio Ferri-Benedetti (Aeneas) en Valer Barna-Sabadus (Iarbas). Het etherisch wanhopige slot biedt een alternatief voor Purcells grafmuziek When I am laid in earth.

Kasper Jansen