Ook Franse president Hollande blijft weg van Spelen in Sotsji

De Franse president François Hollande gaat in februari niet naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gisteren gezegd in een radio-interview. Eerder liet de Duitse president Joachim Gauck uitlekken dat hij niet zal gaan.

Mensenrechtenactivisten hebben opgeroepen tot een boycot van het sportevenement, onder meer vanwege de nieuwe Russische wet die ‘homoseksuele propaganda’ verbiedt. Maar Fabius gaf geen redenen voor het wegblijven van Hollande. „Het ligt niet in de bedoeling erheen te gaan, maar ik wens de Spelen veel succes toe”, zei Fabius.

Lang niet altijd gaan staatshoofden en regeringsleiders naar de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Bij de vorige Spelen, in het Canadese Vancouver in 2010, waren de toenmalige Franse en Duitse presidenten, Nicolas Sarkozy en Horst Köhler, ook afwezig.

Maar bij de Winterspelen van Sotsji, die door het Russische homobeleid en mensenrechtenschendingen een politiek karakter hebben, wordt het wegblijven van leiders alom politiek geïnterpreteerd. Medewerkers van Gauck ontkennen volgens Duitse media niet dat het gaat om een politiek signaal. Leden van de regeringspartij van de Russische president Vladimir Poetin hebben Gauck scherp bekritiseerd.

Sinds het aantreden van Hollande staan ook de Frans-Russische verhoudingen onder druk. Zijn voorganger Sarkozy onderhield warme banden met Poetin. Een privébezoek vorig jaar van Sarkozy aan het Kremlin werd in de Franse pers uitgelegd als een belediging voor de huidige president.

Nadat Fabius in het interview zo nonchalant mogelijk bevestigd had dat Hollande niet naar de Spelen gaat, haastte hij zich te zeggen dat hij vandaag een ontmoeting heeft met zijn Russische collega van Buitenlandse Zaken, Lavrov. Onder meer vanwege de handel wil Hollande de relatie met Moskou wel op peil houden.