OM blijft geflitste aanhangers beboeten - ‘weinig respect’ voor oordeel rechter

Wat als een flitspaal alleen een aanhanger op de foto zet?
Wat als een flitspaal alleen een aanhanger op de foto zet? Foto ANP / Andy Smulders

Wat als je geflitst wordt, maar alleen het kenteken van de aanhanger staat op de foto? Volgens de kantonrechter in Haarlem kan er dan geen boete opgelegd worden, omdat niet zeker is dat de trekkende auto hetzelfde kenteken heeft. Maar het Openbaar Ministerie legt die uitspraak naast zich neer en blijft in die gevallen gewoon boetes sturen.

Het gebeurde een automobilist onlangs: hij werd geflitst, maar op de foto was alleen het kenteken van zijn aanhanger te herkennen. Hij stapte naar de rechter omdat de auto met dat kenteken bij de sloop stond - en dus was niet vast te stellen dat de beboete man ook degene was die te snel reed. Vrijdag bepaalde de kantonrechter dat de boete daarom niet hoeft te worden betaald.

In De Telegraaf zeggen “deskundigen” vandaag dat de uitspraak “een bom legt onder het beboeten van snelheidsduivels”, die nu dezelfde gang naar de rechter zouden kunnen maken. Justitie is daar niet bang voor: “Ik denk niet dat iemand met succes een beroep kan doen op deze uitspraak”, zei een woordvoerder vanochtend tegen persbureau Novum.

“Weinig respect voor een goed beredeneerd oordeel”

Maar de uitspraak van de kantonrechter is juist perfect te volgen, zegt Folkert Jensma, juridisch commentator van NRC:

“Een man levert een sloopauto met defecte achteras in bij de garage, maar blijft kennelijk rijden met de aanhanger waarvan het kenteken nu op naam van de garage staat. De garagehouder krijgt de boete, maar gaat in beroep en overtuigt de rechter. Op de foto is de trekkende auto immers niet zichtbaar. Niet hij hoeft aannemelijk te maken dat hij de overtreding níet heeft begaan, maar het OM dat hij het wél heeft gedaan.”

“Verder zijn de witte kentekenplaten voor aanhangers vrij verkrijgbaar, dus iedereen die mij eventueel een poets wil bakken, kan gaan scheuren met een aanhanger met mijn kenteken. Die overweging noemt de rechter ook. De verklaring van het OM getuigt van weinig respect voor een goed beredeneerd oordeel van de rechter.”

Het OM gaat desondanks niet in beroep tegen de uitspraak van de Haarlemse kantonrechter: het gaat om een “kleine boete” van 45 euro waarvoor de stap naar de Hoge Raad volgens de woordvoerder overdreven zou zijn.