Nummer 39. Met wijn.

Het Gordon-effect uit Holland’s Got Talent ijlt nog na. Vandaag lees ik in de Volkskrant dat 39 Chinese restaurants 39 procent korting geven op gerecht nummer 39 op hun kaart: we hebben een concept! Leuke solidariteitsactie, en daar moet natuurlijk op gedronken worden. Al dan niet met 39 procent korting. Nu heeft de wijnliefhebber heeft het bij oriëntaals getinte dis  niet altijd even gemakkelijk. Een maaltijd bestaat vaak uit zoveel gerechten en smaakcombinaties –zoet, zuur, zout, pittig, delicaat, knapperig- dat een wijncompromis nauwelijks uit te sluiten valt. Maar aan tussenoplossingen heeft men in China een broertje dood.

Ondanks de groeiende populariteit van chique Franse wijnen drinken de meeste Chinezen gewoonlijk dan ook maar hun dunne soep door als drank bij de maaltijd. Omdat in de restaurants in het westen daar de schoorsteen niet van kan roken, proberen de sommeliers er hier nog wat van te maken.

Populaire wijnen op de lokale wijnkaarten: Duitse rieslings, Franse Elzassers (gewurztraminer bij gerechten met gember) en redelijk vol wit uit de Nieuwe Wereld bij vis, schaal- en schelpdieren. Bij de vleesbereidingen strekken Argentijnse malbec en Australische shiraz tot aanbeveling. Pekingeend daarentegen voelt zich in zijn element bij pinot noir uit de Nieuwe Wereld of anders toch wel bij Châteauneuf-du-Pape.

In het artikel in de Volkskrant lees ik dat ook het als ‘het beste Chinese restaurant van Nederland’ bekend staande Haagse Han Ting meedoet, ‘ofschoon zij geen nummer 39 op de kaart hebben.’ Wel creëerde eigenaar Han Ji speciaal voor de gelegenheid Golden Duck, als eerbetoon aan de Gouden Eeuw en als symbool voor geluk. ‘Zonder rijst, maar met een prachtige rode wijn…’, aldus de eigenaar.

Onbekend is of ook Oceania – de favoriete Chinees van acteur Jeroen Krabbé dat afgelopen week in de Amsterdam-editie van NRC Handelsblad werd besproken- onderdeel uitmaakt van de actie. (De website waar de namen van de deelnemers staat wordt vanavond pas actief.) Dit restaurant in de hoofdstedelijke Scheldestraat is het Mekka voor de wijnliefhebber vanwege de flinke hoeveelheid jaargangen Château Mouton-Rothschild die er op de wijnkaart staan.

Een echte Topper.