Nrc.next-redacteur Thomas Rueb is gezien, maar nog niet gevonden

Nrc.next-redacteur Thomas Rueb is vannacht vertrokken, en wil de komende dagen niet gevonden worden. De redactie probeert hem, met jullie hulp, op te sporen. Dat is vandaag nog niet gelukt. Maar we zijn wel iets wijzer geworden.

Thomas Rueb is vanochtend al gesignaleerd op op de beveiligingscamera van een Albert Heijn in Den Bosch. Maar waar is hij nu?
Thomas Rueb is vanochtend al gesignaleerd op op de beveiligingscamera van een Albert Heijn in Den Bosch. Maar waar is hij nu? Foto NRC / Laura Wismans

In 2013 werd het duidelijker dan ooit: via je digitale sporen ben je altijd te traceren. Het maakte op de redactie van nrc.next de vraag los: is het nog mogelijk om onzichtbaar te zijn? En dus vertrok redacteur Thomas Rueb afgelopen nacht, om de komende dagen niet gevonden te willen worden. De redactie probeert hem, met jullie hulp, op te sporen. Dat is vandaag nog niet gelukt. Maar we zijn wel iets wijzer geworden.

“We weten alleen dat hij vanmorgen om 06.00 uur voor 50 euro iets bij de NS heeft gekocht. Een anonieme OV-chipkaart? Verder heb ik net al zijn accounts bekeken, maar nog geen spoor.”

Het is 10.15 en bij de ochtendvergadering van nrc.next gaat het natuurlijk over #zoekthomas. Dat hij vanochtend op Amsterdam Centraal was, verbaast niemand. Daar woont hij. Welke trein hij heeft genomen om er weg te komen, is als hij inderdaad een anonieme ov-chipkaart gebruikt niet te achterhalen.

Wat wij niet weten, is dat Thomas op datzelfde moment staat te pinnen in een Albert Heijn in Den Bosch, en een minuut later geld opneemt bij een pinautomaat van de Rabobank, ook in Den Bosch. Een goedgekozen tijdstip, want hij weet ook dat we om die tijd vergaderen en dat het minstens een half uur zal duren voordat wij ontdekken dat hij dat heeft gedaan.

Bank, telefoon, e-mail en sociale media van Thomas kunnen wij zien

#zoekthomas is een experiment. Is het nog mogelijk om van de radar te blijven, anno 2013? Kun je reizen en eten en toch geen digitale sporen achterlaten? Hoewel de politie en het OM het een leuk idee vonden, waren ze niet van plan hun trukendoos om iemand te vinden voor ons open te doen.

Om voor het experiment toch zo veel mogelijk digitale sporen te volgen, hebben we daarom afgesproken dat we bankgegevens, telefoonbewegingen en e-mail en sociale media van Thomas mogen bekijken. Hij gaf ons zijn inlogcodes. Als we een aanwijzing hebben, dan gaan we erop af.

Zodra we de bankgegevens van Thomas zagen, sprongen we dus in de auto. Op naar Den Bosch.

Groene jas, witte muts en een baardje

Bij de Albert Heijn hadden de kassamedewerkers en vakkenvullers hem niet herkend. Maar we wisten precies hoe laat hij had gepind. De bon zat nog wel in het systeem, en die mochten we inzien. Net als beelden van de beveiligingscamera.

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg #zoekthomas Thomas (@ThomasRueb) in de AH in Den Bosch: http://t.co/pzEGvCYzcx
Twitter avatar nrcnext nrc.next We hebben hem op film in AH Den Bosch gezien. Witte muts, baard (nog) niet weg. Nu waarsch. weer in trein #zoekthomas http://t.co/Z5InkxcK8T
Twitter avatar wismans Laura Wismans Vorige tweet zag je geen muts. Wel zijn gezicht. Ook belangrijk, maar dit is zijn muts: http://t.co/N02boPpN3U

Thomas was natuurlijk al lang gevlogen, maar toch was het nuttig. We weten nu dat Thomas zijn groene jas aan heeft, een witte muts draagt als hij buiten is, zijn baardje (nog) niet heeft afgeschoren en een rugzak met camouflagekleuren bij zich heeft. En een tas met boodschappen. Op de bon konden we zien dat hij broodjes en beleg kocht, een salade, een fles spa, een opwarmmaaltijd en verse pasta. Jammer, van die verse pasta, dachten wij direct. De kans dat hij vanavond ergens uit eten gaat en weer moet pinnen is dus klein.

En nu is hij weer verdwenen

Direct vroegen we ons ook af waar Thomas vanavond wil gaan slapen. In een hotel zijn vermoedelijk geen pannen aanwezig om de pasta in te koken. Hij kan bij mensen aanbellen, maar wie weet hebben die wel van de actie gehoord. Dat is risicovol. Hij zal wel in een hostel zitten.

Maar waar? Op de camerabeelden was zichtbaar dat hij in de richting van een roltrap de winkel uit liep. We volgden dezelfde richting en vonden ook de Rabobank-automaat die hij volgens zijn bankgegevens gebruikte. De kans is groot dat hij weer terug naar het station ging en verder is gereisd, concluderen we.

We zijn nog lang niet in de buurt van het vinden van Thomas. Maar toch iets wijzer geworden vandaag.

Wordt vervolgd! Volg @nrcnext, @wismans of #zoekthomas op Twitter voor updates, of lees hier af en toe een wat langer bericht.
Lees hier meer over de actie.