Niet alleen de grond beeft in Groningen

Zien Docu

Groningen Beeft

Ned 2, 23.00-23.55 uur.

Je zult maar op de Groningse gasbel wonen. Scheuren, stutten en stempels in huis. Dansende bedden in de slaapkamer. En als de schade na veel mitsen en maren door het gaswinningsbedrijf wordt hersteld, wacht je machteloos op de volgende klap zonder dat je weet wanneer, waar en vooral hoe sterk die zal zijn.

Dicht op de huid filmt Kick Stokvis hoe de gasbevingen de levens van de ingetogen Jan en Iefke en de sobere Fred en Hilda ontwrichten. Hun Groningse nuchterheid maakt langzaamaan plaats voor onzekerheid, angst en openlijke woede tegen „de gaskapitalisten uit Den Haag”. Die trekken al jaren hun bodem leeg en maken nu ook hun huizen onveilig.

Het meest ontluisterende fragment komt voor rekening van minister Henk Kamp. Hij bezoekt het gebied de dag nadat de Groningen weer beefde. „Erg ongelukkig” noemt hij dat. „Maar dat maakt voor jullie niet uit, natuurlijk.” Om daarna pontificaal ten overstaan van het cameravolk in de kerkbanken neer te zijgen en secondenlang stemmig voor zich uit te kijken.

Een gevalletje van overacting?

‘Teflon Henk’ valt door de mand, klonk bij de voorvertoning.

Wubby Luyendijk