‘Nederland ziet niets in boycot Winterspelen Sotsji’

Nederland zal de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji niet boycotten. Dat heeft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken voorafgaand aan de EU-top in Brussel gezegd, aldus de NOS.

Eerder werd bekend dat de Franse president François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck niet bij de Winterspelen aanwezig zullen zijn. Lang niet altijd gaan staatshoofden en regeringsleiders naar de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Bij de vorige Spelen, in het Canadese Vancouver in 2010, waren de toenmalige Franse en Duitse presidenten, Nicolas Sarkozy en Horst Köhler, ook afwezig. Maar bij de Winterspelen van Sotsji, die door het Russische homobeleid en mensenrechtenschendingen een politiek karakter hebben, wordt het wegblijven van leiders alom politiek geïnterpreteerd.

Oproep tot boycot begon deze zomer

Bij de Olympische Spelen klinkt sinds jaar en dag de roep om boycot, en zeker wanneer deze worden gehouden in een land waarin fundamentele rechten van de mens worden geschonden of wanneer hun legers strijd voeren buiten de landsgrenzen. Dit gold voor de Olympische Zomerspelen van 1980 in Moskou en die van 2008 in Peking.

Internationaal staan de schijnwerpers al weken en maanden op de homofobe en intolerante kanten van de Russische samenleving. Deze zomer begon de roep om een boycot met een emotionele oproep van de Britse komiek en acteur Stephen Fry aan premier Cameron en de leden van het IOC.

In Nederland riep onder meer NRC-columnist Bas Heijne op tot een boycot. Lees zijn artikel ‘Met Poetin valt niet te praten, boycot hem’ .