Merkel geeft niemand een tweede kans

Angela Merkel, die morgen voor de derde keer bondskanselier van Duitsland wordt, heeft geen clementie met falende ministers. Dat blijkt wel uit haar nieuwe regeringsploeg.

De signatuur van bondskanselier Angela Merkel (59) is duidelijk zichtbaar in de opstelling van haar nieuwe kabinet. Politiek werkt voor Merkel, die oorspronkelijk natuurwetenschapper is, volgens strikte wetmatigheden, net als de fysica. Een zo’n wet van Merkel luidt: wie fouten maakt krijgt geen tweede kans. Slachtoffer daarvan is nu Ronald Pofalla (52), haar langjarige steun en toeverlaat, in haar vorige kabinet als minister op haar ministerie van Algemene Zaken, het Bundeskanzleramt. Pofalla was in die functie onder meer verantwoordelijk voor de inlichtingendiensten. De NSA-affaire, waarbij afgelopen zomer bekend werd dat de Amerikaanse geheime diensten de communicatie van honderdduizenden Duitsers afluistert, wist hij niet te voorkomen. Hij maakte het alleen maar erger door de affaire in augustus voor „gesloten” te verklaren. Toen moest nog bekend worden dat de Amerikanen zelfs de Handy van Merkel hadden afgeluisterd. Hij gaat zijn leven nu een andere wending geven, zei Merkel gisteren. Pofalla gaat trouwen met zijn twintig jaar jongere vriendin, melden kranten. En hij gaat in zaken.

Zijn opvolger op het Bundeskanzleramt is Peter Altmaier, voorheen minister van Milieu, die geldt als een vertrouweling van Merkel. Hij is in alles een omnivoor en in tegenstelling tot Pofalla een man met een groot vermogen vrienden te maken. Hij is er niet in geslaagd – als invaller, nadat zijn voorganger moest aftreden – de Energiewende tot een succes te maken. Daar mag de leider van de SPD, Sigmar Gabriel, nu zijn tanden op stukbijten van Merkel.

Peter Ramsauer (59), de CSU-minister van Verkeer, maakte de fout tegen de wens van Merkel in te blijven hameren op de invoering van een tol voor buitenlandse personenauto’s. Merkel deed in de campagne de belofte dat onder haar zo’n tol niet zou worden ingevoerd. Ramsauer moest de details nog uitwerken, zei hij steeds. Dat kan hij nu ergens anders gaan doen. De verwachting is dat het tolplan in een diepe la verdwijnt.

Merkel staat erom bekend dat zij zich in haar overwegingen niet door emoties laat leiden. Dus ook haar partijgenoot en oude vriend Thomas de Maizière (59) krijgt niet de kans zijn fout op het ministerie van Defensie te herstellen: de miljarden verslindende aanschaf van een drone, die niet mag vliegen in Europa, probeerde hij te verzwijgen voor het parlement. En nu mag hij terug naar Binnenlandse Zaken. Daar moest CSU-minister Hans-Peter Friedrich (56) het veld ruimen, ook al vanwege de NSA-affaire, die hij samen met Pofalla had ‘beeindigd’. Friedrich schuift door naar Landbouw, overigens voor zijn deelstaat Beieren geen onbelangrijke post.