Marcel Hirscher wint op reuzenslalom

Skiër Marcel Hirscher, zoon van een Oostenrijkse vader en Nederlandse moeder, heeft zaterdag de reuzenslalom gewonnen in Val d’Isère. De wedstrijd in het Franse skigebied was voor de wereldbeker. Daarin domineert de Amerikaan Ted Ligety dit seizoen de wedstrijden op de reuzenslalom, waarbij zowel techniek als snelheid van de deelnemers wordt verlangd.

Ligety maakte dit keer al vroeg in de wedstrijd een fout bij een poortje en deed zodoende niet meer mee om de prijzen. Hirscher maakte vervolgens alle achterstand die hij nog had na de eerste manche goed door in de tweede manche iedereen voorbij te snellen.

Hirscher geldt eigenlijk als favoriet voor het olympisch goud op een ander onderdeel: de slalom. Op dat technische skinummer maakt hij al een aantal jaren de dienst uit. Mede daardoor won hij de afgelopen twee jaar de algemene wereldbeker in het skiën. In Sotsji moet Hirscher namens de Oostenrijkers het debacle van Vancouver doen vergeten, toen de mannenequipe van de bergachtige skinatie geen enkele medaille wist te veroveren.

Gisteren wist de Oostenrijker met Nederlandse roots zijn favorietenrol niet waar te maken. Hij viel tijdens de eerste manche van de slalom en werd daardoor gediskwalificeerd. Zijn landgenoot Mario Matt won de wedstrijd. Hirscher staat nu tweede in de stand om de wereldbeker, achter de Noor Aksel Lund Svindval. (NRC)