NOS-uitzending begrafenis begon veel te laat

De NOS begon gisterochtend een uur te laat met de uitzending van de begrafenis van Nelson Mandela. Toen de uitzending op Nederland 1 om half negen begon, was de begrafenis in Zuid-Afrika al anderhalf uur bezig. De NOS had al een half uur vertraging ingepland voor de ondertiteling.

Toen de NOS-medewerkers op kantoor kwamen, bleek de uitzending al begonnen. Snel gaven ze het signaal door aan de website en digitaal kanaal Journaal 24. Volgens Peter Kloosterhuis, hoofd van NOS Evenementen, konden ze toen „niet zomaar” op tv ook beginnen. Op Radio 1 zei hij in een reactie: „Het is maar de vraag of je daarmee de kijker een dienst verleent.”

Volgens een verklaring van de NOS was de aanvangstijd pas die nacht vervroegd, „ergens tussen drie en vier”. Dat werd doorgegeven door de EBU, de Europese koepelorganisatie die de beelden doorgaf. De NOS geeft de schuld aan de Zuid-Afrikaanse overheid. Een woordvoerder zei tegen de website Joop.nl: „Wij zijn hier enorm gestructureerd, maar Zuid-Afrika is een heel ander land met een heel andere cultuur.”

Maar op de website van de Zuid-Afrikaanse omroep stond volgens Joop.nl wel de juiste aanvangstijd. En de BBC en andere Europese omroepen, ook afhankelijk van de EBU, begonnen wél op tijd. (NRC)