‘Leeftijd Hiddink speelt geen rol’

Guus Hiddink ligt op koers om Louis van Gaal op te volgen als bondscoach. Wat vinden de deskundigen ervan? Sommigen hadden liever een nieuwe generatie aan het werk gezien. „Maar misschien is hij met zijn wijsheid juist effectief.”

Guus Hiddink in 1998 als bondscoach op een trainingskamp ter voorbereiding op het WK. Links van hem zit Ed de Goey, rechts zitten Pierre van Hooijdonk, Arthur Numan en Jaap Stam.
Guus Hiddink in 1998 als bondscoach op een trainingskamp ter voorbereiding op het WK. Links van hem zit Ed de Goey, rechts zitten Pierre van Hooijdonk, Arthur Numan en Jaap Stam. Foto Cor Mulder

Het zou hem niet verrassen als Guus Hiddink de nieuwe voetbalbondscoach wordt. Jacques Brinkman, voormalig recordinternational in het hockey, herkent de „golfbeweging”: na een strenge coach ontstaat de behoefte aan een vaderfiguur.

„De spelers roepen dat ook: ze willen meer ademruimte, meer vrijheid, meer verantwoordelijkheid. Daarom ligt het voor de hand om na de strenge Louis van Gaal een vaderfiguur als Hiddink te benoemen. Vooral de ervaren spelers hebben op een gegeven moment genoeg van allerlei strenge regeltjes. Ik herken het bij mezelf: Maurits Hendriks hoefde mij niet meer te vertellen wanneer ik moest rusten of hoe ik me moest gedragen.”

De aanstelling van Hiddink is formeel nog niet rond, maar alle signalen wijzen erop dat hij Oranje gaat coachen. Daarmee zou hij de opvolger worden van Louis van Gaal, die na het WK van volgend jaar in Brazilië ermee ophoudt. Hiddink heeft inmiddels een „vrijblijvend gesprek” gevoerd met directeur betaald voetbal Bert van Oostveen van de KNVB. Eerder was Hiddink al bondscoach tussen 1994 en 1998. Op het WK in dat laatste jaar haalde hij zijn grootste succes, door met Oranje de halve finale te halen. Daarin werd Nederland na strafschoppen uitgeschakeld door Brazilië.

Na zijn periode bij Oranje was Hiddink nog bondscoach van Zuid-Korea, Australië, Rusland en Turkije. Met de Koreanen haalde hij de halve finale op het WK van 2002, met de Russen de laatste vier op het EK van 2008. Afgelopen zomer stapte Hiddink op als trainer van de Russische club Anzji Machatsjkala.

Brinkman betwijfelt of het verstandig is om een coach te benoemen die het al eens heeft gedaan. „Clubs en landen benoemen graag iemand die ze al kennen, die in het verleden succes heeft gehad. Maar als je er voor een tweede keer instapt, moet je niet denken dat je alles op dezelfde manier kunt doen. Zo’n terugkeer is geen garantie voor succes, zie Steve McClaren bij FC Twente.”

Foppe de Haan, oud-trainer van sc Heerenveen en Jong Oranje, noemt een andere reden om Hiddink niet te benoemen. „Hij is als coach heel geschikt, maar het lijkt me beter om een jongere coach aan te stellen. Iemand die wat dynamischer is, die wat dichter op het Nederlandse voetbal zit. Ronald Koeman was wel een voor de hand liggende kandidaat, die wil ook graag. De Duitsers liggen wat dat betreft op ons voor: die benoemden relatief jonge coaches als Jürgen Klinsmann en Joachim Löw.”

Het spreekt niet in Hiddinks voordeel, zegt De Haan, dat hij de laatste jaren minder betrokken is geweest bij de eredivisie. „En het getuigt van weinig inventiviteit bij de KNVB om voor de derde keer in twaalf jaar een bondscoach te benoemen die het al een keer eerder heeft gedaan.”

De Haan, die zelf op zijn 61ste coach werd van Jong Oranje, ziet geen bezwaar in het aanstellen van een oude coach – Hiddink is 67 – voor een overwegend jonge groep. „Hij zal zeker ook jongere assistenten benoemen, zoals hij de vorige keer ook deed. Ik denk aan Ruud van Nistelrooy.”

Joop Alberda, de technisch directeur van zwembond KNZB die als technisch directeur van de Russische voetbalbond met Guus Hiddink heeft samengewerkt ten tijde van diens bondscoachschap in dat land, noemt de belangrijkste kandidaat-bondscoach een vakman, die weloverwogen te werk gaat. „Hiddink kan op een organische manier een selectie naar zijn hand zetten Hij zal nooit zeggen: ‘we doen het zo’. Maar geleidelijk buigt hij de groep zijn kant op.”

De discussie over de leeftijd van Hiddink vindt Alberda onzinnig. Dat er een streep wordt getrokken bij 65 jaar noemt Alberda een irrelevante kalenderafspraak. „Het ligt aan de mate van energie die iemand heeft. Het gaat erom of Hiddink spelers nog kan inspireren. En daar acht ik hem toe in staat. Het kan maar zo zijn dat de combinatie van wijsheid en energie effectiever is dan het werk van een jonge coach.”

Alberda weet dat Hiddink een vaardige coach is die zowel met jonge als gearriveerde spelers kan omgaan. „Bovendien ben ik van mening dat je de leiding van het belangrijkste sportteam van Nederland – ook in economisch opzicht – aan een ervaren trainer moet overlaten.”

Ook oud-basketbalcoach Ton Boot vindt dat leeftijd „helemaal geen rol” speelt. „Het gaat om de vraag of hij kwaliteit heeft. Ik vraag me vooral af wat de criteria zijn voor de benoeming. Pas na de benoeming komt er een profielschets. Ja, die zal dan wel kloppen. Ik vind dat je de criteria moet kennen voordat je kunt beoordelen of het een goede benoeming is.”

Boot vindt dat de benoeming van de nieuwe bondscoach „vreemd” is gegaan. „Koeman was de grote favoriet, dus waarom wordt Hiddink het dan ineens? Dat is weinig transparant, het hele proces is mistig. Men zegt dat zijn column in De Telegraaf een open sollicitatie was, maar op dat moment was het al bedisseld. Neem die opmerking dat hij officieel nog niet had gepraat met de KNVB. Dan weet de goede verstaander dus dat er wel is gesproken.”

De mensen die met Hiddink hebben gewerkt, zijn enthousiast over hem. Ton du Chatinier, de nieuwe assistent-bondscoach van Zuid-Korea die met Hiddink werkte bij Anzji, noemt hem „geen verkeerde keus”. „Er gaan verhalen dat hij te oud zou zijn, maar daar heb ik in Rusland niets van gemerkt. Daar stond hij altijd als eerste op het veld om een rondo te doen. Hij werkte daar met hele jonge spelers. En je weet dat hij altijd met jongere trainers werkt. Ik vond Hiddink nog vrij vitaal.”

M.m.v. Koen Greven en Henk Stouwdam