Konijn van Jade begint met ritje over maan

None

Na een dertiendaagse reis naar de maan en een succesvolle zachte landing in de Baai van de Regenbogen is het Chinese maanvoertuig Yutu (Konijn van Jade) aan drie maanden durend geologisch onderzoek begonnen. De Chinese media publiceerden vandaag de eerste videobeelden van de zilverkleurige Yutu, die is uitgerust met zonnepanelen, meetapparatuur, een satellietschotel én duidelijk zichtbare rode Chinese vlag.

De landing zelf van het ruimtevaartschip Chang’e-3 werd op zaterdagavond tien over negen Beijingse tijd door enkele miljoenen gevolgd op de televisie. Zij kregen een computergeanimeerde voorstelling te zien, want op het moment zelf was er geen verbinding met de aarde. Op Weibo constateerde een twitteraar dat hij de landing gefascineerd had gevolgd, maar dat hij Gravity, een enorme filmhit in China dankzij George Clooney en Sandra Bullock in astronautenhoofdrollen, spannender vond.

De Chinese leiders, die de maanmissie volgden in het controlecentrum in Beijing, prezen de Chinese technici omdat zij voor „nieuwe glorie” hebben gezorgd. Volgens het staatspersbureau Xinhua „is de droom van het Chinese volk gedurende duizenden jaren om op de maan te landen eindelijk verwezenlijkt”.

Met de succesvolle landing heeft China „eindelijk het recht om de opbrengsten van ruimteonderzoek te delen met de ontwikkelde landen”. Het Chinese ruimtevaartprogramma draait om technologische innovatie, militaire expansie in de ruimte en internationale status. In de Chinese media kregen vandaag internationale ruimtevaartexperts ruim de gelegenheid om hun Chinese collega’s te prijzen. Chinese commentatoren benadrukten dat het beslist niet om een „ruimterace” gaat.

Toen de Sovjet-Unie in 1976 de laatste maanlanding uitvoerde was China nog een arm, overwegend argrarisch land. Mao die toen net gestorven was, had zijn land in een chaotische toestand achtergelaten.

De Chinese maanlanding is onderdeel van een ambitieus programma om uiterlijk in 2020 een bemande missie naar de maan uit te voeren, het netwerk van militaire en communicatiesatellieten uit te breiden en mogelijk ook een permament bemand ruimtestation in stelling te brengen.