Kerstdis met een Zwitserse klassieker

Het was nog niet eens december toen ik op Twitter een foto voorbij zag komen van een imposante deegrol, kunstig versierd met deegblaadjes en perfect goudbruin gebakken. Mjam, ik ben dol op beef Wellington. Pas toen ik nog eens keek ik zag ik dat in het binnenste van het gebak feloranje partjes pompoen schitterden. Niks geen rood vlees dus, maar ‘squash and blue cheese Wellington’ zoals het recept bleek te luiden.

Ik dacht: wauw, wat een goed idee voor Kerst, en nam mij voor het recept hier in de krant te delen. Want het blijft lastig, iets lekkers en origineels verzinnen voor een vlees- en visloos Kerstdiner. Maar ja, het recept staat al online, bovendien met die prachtige foto erbij die ik hier niet kan laten zien. Dus verwijs ik een ieder die geïnteresseerd is door naar bbcgoodfood.com. Klik op ‘Christmas’, daarna op ‘What to cook for Christmas’ en vervolgens op ‘Veggie Christmas recipes’. Er staan nog meer fijne ideeën op deze site trouwens, ook voor niet-vegetariërs.

Intussen had ik zelf ook nog een recept bedacht dat het allicht aardig zou doen op een vega Kerstdis: pompoenrösti met mierikroom en tuinkers. Rösti ken je waarschijnlijk als een dikke pannenkoek gemaakt van geraspte aardappelen. Maar wat let ons om deze Zwitserse klassieker eens met iets anders te maken, zoals pompoen? Bak hem niet langer dan nodig, maar net genoeg voor een mooi krokant korstje en een sappige binnenkant.

Meng de geraspte pompoen, ui, bieslook, citroenrasp, bloem, een halve theelepel zout en flink wat versgemalen peper. Meng er vervolgens de eieren door. Verhit de olie in een kleine koekenpan (diameter 20 - 24 cm) en schep het groentemengsel erin. Druk het met een spatel een beetje plat tot een dikke pannenkoek. Bak de rösti in 10 – 15 minuten gaar. Keer hem halverwege. Roer de mierik door de crème fraîche en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Knip de tuinkers af. Snijd de rösti in punten en serveer met de mierikroom en kers.