Kardinaal roept op seksueel misbruik katholieke kerk te melden

Kardinaal Wim Eijk.
Kardinaal Wim Eijk. Foto ANP/ Koen van Weel

Kardinaal Wim Eijk roept mensen op zich te melden als ze informatie hebben over seksueel misbruik in de katholieke kerk. Hij moedigt slachtoffers, maar ook priesters, religieuzen en medewerkers van kerkelijke instellingen aan hun verhaal te doen. Eijk doet zijn oproep in een aantal regionale dagbladen.

Van Eijk in De Gelderlander:

“In kleine gemeenschappen wordt het slachtoffers soms kwalijk genomen als ze melding willen doen tegen een populaire pastoor. Leg hun niets in de weg, de slachtoffers hebben genoeg geleden.”

Cees van Dam, voormalig voorzitter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen, sluit zich bij het verzoek van Eijk aan. De kerk doet de opmerkelijke oproep op verzoek van slachtofferverenigingen. Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) noemt de oproep baanbrekend.

Eijk hoopt dat de kerk een punt kan zetten achter het internationale kindermisbruikschandaal. Twee jaar geleden concludeerde de commissie-Deetman dat tussen 1945 en 1981 tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt en dat het misbruik bekend was binnen de ordes en bisdommen. Klachten die na 1 juli 2014 op de mat vallen, worden niet meer behandeld. (Novum)