Justitie staakt onderzoeken in Amersfoortse gemeentepolitiek

PvdA-raadslid Ramón Smits Alvares is dood. Justitie laat daarom twee spraakmakende affaires rusten.

Het Openbaar Ministerie (OM) staakt de onderzoeken naar de diefstal van tienduizenden euro’s uit de partijkas van de PvdA Amersfoort en het lekken van een functioneringsgesprek met burgemeester Lucas Bolsius (CDA) van Amersfoort. Het OM meldt dat Ramón Smits Alvarez, het PvdA-raadslid dat onlangs zelfmoord pleegde in Spanje, in beide onderzoeken de enige verdachte was. „Voor beide onderzoeken geldt dat er geen aanwijzingen zijn gevonden die wijzen in de richting van andere personen.”

Vorige week stapten wethouder Rob van Muilekom (PvdA) en de overige twee bestuursleden van de lokale PvdA op, nadat uit een onderzoeksrapport was gebleken dat zij verzuimd hadden controle op de partijkas uit te voeren. Smits Alvarez was penningmeester van de stichting PvdA Aktief en verduisterde tussen 2011 en 2013 64.000 euro. Uit het rapport bleek dat hij het geld ontvreemdde om in zijn levensonderhoud te voorzien nadat hij zijn baan was kwijtgeraakt.

Het OM staakt ook het onderzoek naar het lekken van een functioneringsgesprek met burgemeester Bolsius. Eind vorig jaar lekte een gesprek uit dat Bolsius voerde met enkele fractievoorzitters van de Amersfoortse gemeenteraad. Het Algemeen Dagblad kreeg stukken over het gesprek in handen. De fractievoorzitters zouden Bolsius hebben gezegd dat hij te weinig daadkracht toonde en onvoldoende verantwoordelijkheid nam. Smits Alvárez was niet aanwezig bij het gesprek; het is onduidelijk hoe hij de stukken in handen heeft gekregen. Volgens justitie heeft onderzoek van de Rijksrecherche uitgewezen dat het overleden raadslid de stukken lekte. Burgemeester Bolsius stelt dat de onderzoeken naar verduistering en het gelekte verslag „een schuldvraag beantwoorden, maar ook veel vragen onbeantwoord laten”. Hij vraagt zich nog altijd af hoe dit heeft kunnen gebeuren, en waarom. Bolsius: „Die vragen moeten we nu laten rusten.”