Ja, Jordania heeft wel iets neergezet

De Georgiër Merab Jordania, de eerste buitenlandse eigenaar van een Nederlandse club, is sinds deze week formeel ‘weg’ bij Vitesse Ruim drie jaar na zijn spectaculaire entree is ‘zijn’ Vitesse winterkampioen

Redacteur Voetbal

De enige Jordania met een officiële functie bij Vitesse is nu nog Levan, aanvallende middenvelder van Vitesse A1. Hij scoorde nog nooit en speelt amper. Clubwatchers spreken geringschattend over de voetbalkwaliteiten van de ‘zoon-van’, maar de nalatenschap van vader Merab Jordania strekt natuurlijk ver voorbij de invalbeurten van zijn oudste zoon.

Deze week nam de Georgiër afscheid als voorzitter van de raad van commissarissen. Hij was al geen eigenaar meer nadat zijn zakenpartner Aleksandr Tsjigirinski, de belangrijkste geldschieter achter Jordania, de aandelen had overgenomen.

Drie jaar en vier maanden na zijn spectaculaire entree in het Nederlands voetbal is Jordania’s Vitesse winterkampioen. Althans, volgens de definitie van het team dat na de helft van het aantal te spelen duels op één staat. Twintigduizend supporters vierden gistermiddag feest na de zege op NAC (3-2). Gelredome voor ruim 80 procent vol, ook dat is wel eens anders.

Natuurlijk zit Jordania nog gewoon in de ereloge. Naast hem zijn opvolger als voorzitter van de raad van commissarissen, Bert Roetert. Als de spelers een ereronde lopen, staat Jordania met zijn handen diep in de zakken van zijn blauwe jas. Heel even zwaait hij zuinigjes – nooit de man geweest van de grote gebaren.

Ineens is Jordania dus ‘weg’, formeel dan. De beloofde landstitel is niet gekomen in de jaren dat Jordania de club leidde. Maar dat is voor de scherpslijpers. Kijk ook eens naar wat er wel kwam: het prehistorische trainingscomplex De Slenk, waarvan gezegd werd dat het potentiële spelers afschrikte, is ingeruild voor het luxueuze onderkomen op Papendal. Kosten: 12 miljoen euro.

Het Vitesse dat Jordania achterlaat is van de buitenkant fraai om te zien. Maar intussen zijn de verliezen toegenomen. Voetballen op een vulkaan? Zolang er maar een man is om de tekorten te dekken, is het nog zorgeloos genieten van het aanvallende voetbal onder trainer Peter Bosz.

„Ik geniet als speler van Vitesse”, zegt Kelvin Leerdam, die gisteren zijn zevende doelpunt van het seizoen maakte als rechtsachter „Ik kan niks zeggen over de eerst jaren onder Jordania, ik heb geen cijfers of andere kennis. Ik kan alleen zeggen dat Vitesse zevende en vierde is geworden. En nu staan we halverwege de competitie eerste.” Dus ja: „Jordania heeft wel wat betekend voor de club.”

Als het succes van het huidige Vitesse dat van Bosz is, dan straalt dat volgens de trainer ook af op Jordania. „Hij is de man die mij benaderd heeft”, zegt Bosz. De Georgische voetbalman heeft inderdaad een gouden hand gehad in trainers. Met één misser dan: Albert Ferrer. Maar onder John van den Brom, Fred Rutten en nu Bosz is het in een stijgende lijn gegaan.

Arnhem één

Hoe zal Jordania over tien jaar herinnerd worden? De eerste buitenlandse eigenaar van een Nederlandse club is er één die alleen al de eerste twee seizoenen na de overname de financiering regelde om ruim 37 miljoen euro verlies te compenseren. Hoe erg wordt het verlies over afgelopen seizoen? Vitesse wil er nu nog niets over kwijt. Tot de jaarcijfers verschijnen is het in elk geval feest in Arnhem.

Na het duel met NAC staken spelers en staf aan de achterzijde van het Gelredome onder luid gejuich de weg over naar het supportershome. „Arnhem één, Arnhem één, Arnhem één”, zongen fans. Of is het toch Chelsea 3? Kom er niet mee aan bij Bosz. „Mensen zeggen: Chelsea B, al die huurlingen. En het stadion zit niet vol. Maar als je naar de feiten kijkt, valt dat wel mee. Heerenveen is altijd de knuffelkampioen geweest. Het Friese volkslied, een echte Friese club. Maar daar speelt vaak ook geen één Fries. Het gaat er ook om hoe je jezelf vermarkt.”

Natuurlijk: er staat in elke linie een Chelsea-huurling. Maar kijk alleen al naar de samenstelling van dat middenveld: Davy Pröpper uit eigen jeugd, Marko Vejinovic is gekocht en Lucas Piazón gehuurd. Het is mooi om te zien, waar ze ook allemaal vandaan komen. De Braziliaan Piazón heeft al zijn eigen stampdeuntje. „Lu-cas, Pia-zón” klinkt het na elk van zijn doelpunten – en dan beukt de bass erin.

Twintigduizend man in de Gelredome, en Vitesse staat op één. Jordania overziet het vanaf de ereloge. Hij heeft wel iets neergezet in Arnhem.