In Iran verdwenen Levinson werkte wel/niet voor de CIA

Levinson op de beelden uit 2011
Levinson op de beelden uit 2011 Foto AP

Waar is Robert Levinson? Verdween hij in 2007 op het Iraanse eiland Kish omdat hij een Amerikaanse spion was, of wegens schimmige privézaken? Na publicatie van een reconstructie door persbureau AP heeft de verdwijning van Levinson tot op het hoogste politieke niveau de aandacht. Maar of zijn verdwijnen te maken heeft met zijn werk voor de CIA blijft onhelder.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif „heeft geen idee” waar Levinson is. „Er is geen spoor van hem in Iran”, zei hij zondag.

Volgens AP was Levinson op CIA-missie toen hij verdween, maar had deze missie geen duidelijke autorisatie. En Levinson zou op zijn reis zijn eigen zakelijke activiteiten gecombineerd hebben met onderzoek voor de CIA. Toen bleek dat hij verdwenen was, nam de CIA aanvankelijk afstand van zijn medewerker. Pas later kwam het tot een intern CIA-onderzoek waarna drie analisten werden ontslagen. In 2008 keerde de CIA Levinsons vrouw 2,5 miljoen dollar uit.

Volgens The New York Times onderzocht Levinson het witwassen van geld in Canada door prominente Iraniërs, onder wie oud-president Ali Akbar Rafsanjani. Op Kish had hij een afspraak met Daoud Salahuddin, een Amerikaan die een medewerker van de sjah in Maryland had vermoord in 1980 en daarna naar Iran was gevlucht.

Begin 2011 ontving Levinsons familie een anonieme video waarop hij gekleed in een gevangenistenue te zien is. Daarna is er geen teken van leven meer geweest. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei zondag dat de VS Levinson en twee andere in Iran verdwenen Amerikanen bij elke diplomatieke ontmoeting ter sprake brengen. „Momenteel zoeken we vooral naar bewijs dat hij nog leeft.”