Hoppa, ze kunnen het wel

PSV won gisteren eindelijk weer eens een wedstrijd Maar de club is nog lang niet uit de problemen PSV blijft een ploeg met twee gezichten: de ene dag alles, de andere dag niets

Het toevalsvoetbal van PSV leverde na twee maanden eindelijk weer een overwinning op. Voor het elftal van Phillip Cocu viel tijdens de wedstrijd bij FC Utrecht alles een keer op zijn plaats, maar het spel was te weinig overtuigend om van een ommekeer te kunnen spreken. De geroutineerde Park Ji-sung bleef na de 5-1 zege realistisch. „Er is nu geen reden voor een groot feest”, stelde de Zuid-Koreaan in de catacomben van de Galgenwaard.

Het jonge PSV is een ploeg met twee gezichten. De ene dag alles, de andere dag niets. De zekerheid van resultaat is met dit elftal niet te geven. PSV kreeg gisteren de hulp van FC Utrecht, dat met twee grote fouten in de eerste helft de eerste overwinning van PSV in acht wedstrijden inleidde.

Eerst vergat doelman Robbin Ruiter in de derde minuut in te grijpen bij een indraaiende voorzet van Adam Maher en in de 30ste minuut gaf verdediger Kai Heerings de bal zomaar weg, waardoor Jürgen Locadia de 3-0 kon maken. Vlak daarvoor miste FC Utrecht een strafschop. De rest van het duel was een formaliteit.

Het team van trainer Phillip Cocu blijft een elftal van eilandjes. De cohesie in het team is ver te zoeken. Toonbeeld van het individualisme is Memphis Depay. Zie hem bij de 3-0 de bal in eerste instantie verspelen, terwijl naast hem Locadia helemaal vrij meeloopt. Dat de bal alsnog bij de spits van PSV aankwam was te danken aan een combinatie van geluk en slecht uitverdedigen van FC Utrecht. Locadia vierde zijn toevalstreffer door met zijn vinger naar het publiek te wijzen. De spits van PSV stelde na afloop dat het een reactie was op de kritiek van de voorbije tijd. Voor nederigheid heeft de crisis bij PSV nog niet gezorgd.

Spelmaker Maher stelde dat de zege te verwachten was „na het goede spel van de afgelopen weken”. Volgens de nummer 10 van de ploeg is het geloof in eigen kunnen nooit weggeweest. „We hebben laten zien dat we met hard werken iets kunnen bereiken. We zijn sterk gebleven en hebben gevochten. Dit elftal kan dus ook winnen.”

De PSV-middenvelder verwees daarmee naar de roep om versterkingen, die de laatste tijd steeds groter werd. Maher maakte gisteren twee doelpunten, maar is nog altijd niet de architect van de ploeg. Toch stelde hij vast dat PSV op dezelfde weg voort moet als tegen FC Utrecht. „De voorbije week hebben we verschillende keren bij elkaar gezeten. We hebben elkaar recht in de ogen gekeken. In het begin van het seizoen ging het fantastisch. Dat gevoel moest terugkomen.”

De overwinning van PSV zorgde voor blije spelers en een opgeluchte Cocu, die door zijn fans tijdens de wedstrijd was toegezongen. „Het belangrijkste is dat we onszelf nu belonen voor de mogelijkheden die we creëren.” Cocu blijft wel realistisch. „Geweldig dat we hier winnen, maar we zijn nog niet uit de misère.”

PSV snakte de afgelopen weken naar de winterstop, maar kijkt nu uit naar het laatste thuisduel met ADO Den Haag. De roep om nieuwe aankopen zal even verstommen. Zeker omdat ervaren krachten als Georginio Wijnaldum, Stijn Schaars en Tim Matavz na de winterstop zullen terugkeren. PSV zal hen nodig hebben om van het toevalsspel eindelijk resultaatvoetbal te maken.