Politici willen niet ‘Arabisch-Oosters’ zijn

Moet Frankrijk hoofddoekjes op openbare scholen weer gaan toestaan? Zal het land in het lager onderwijs Arabische taallessen aanbieden en geschiedenisboeken veranderen teneinde „de ‘Arabisch-Oosterse’ dimensie van zijn identiteit te aanvaarden”?

De Franse regering is dit weekend in grote verlegenheid gebracht door een rapport met een aantal tegendraadse oplossingen voor het integratieprobleem. Volgens oppositieleider Jean-François Copé van de centrum-rechtse UMP, is de republiek „in gevaar” doordat veel voorstellen ingaan tegen de ‘laïcité’, de strikte religieuze neutraliteit van de staat.

De adviezen van maatschappelijke organisaties en wetenschappelijke onderzoekers, eerder dit jaar besteld door premier Jean-Marc Ayrault, bleken al een maand op de regeringswebsite te staan toen de conservatieve krant Le Figaro er vrijdag over publiceerde.

Het Franse model van assimilatie van allochtonen is volgens de onderzoekers „discriminatoir” en moet vervangen worden voor een meer Amerikaans model van integratie met behoud van cultuur.

Ayrault reageerde woest en noemde Copé dit weekend „onverantwoordelijk” en „een leugenaar”. „Dat ik rapporten ontvang, betekent niet dat zij noodzakelijkerwijs de mening van de regering reflecteren”, zei de premier.