Esther Gerritsen wint Frans Kellendonk-prijs 2014

Esther Gerritsen.
Esther Gerritsen. Foto ANP

Schrijver Esther Gerritsen (1972) heeft de Frans Kellendonk-prijs 2014 gewonnen, de driejaarlijkse literatuurprijs voor een auteur met originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek. Dat meldt uitgever De Geus.

Gerritsen zoekt, aldus de jury, ‘in haar proza voortdurend de grens op tussen normaal en zonderling gedrag, en tussen publieke en privézaken’. In een ‘unieke’ humoristische en absurdistische stijl, voor de jury een reden om de prijs aan Gerritsen toe te kennen:

“Voor Kellendonk was een superieure en onderscheidende stijl hét mes om de maatschappij, sociale gewoontes en vooronderstellingen mee te fileren. Dat lemmet past wonderwel in de hand van Gerritsen.”

Esther Gerritsen is VPRO-columnist en auteur van meerdere romans. Haar meest recente roman, Dorst (2012), werd genomineerd voor AKO-prijs, Libris-prijs en Opzij Literatuurprijs.

De jury bestond uit dit jaar uit Jasper Henderson, Ton van Kalmthout en Maria Vlaar. De Frans Kellendonk-prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 5.000,-. De prijs wordt op 24 februari 2014 uitgereikt.