Dubbele signalen EU over Oekraïne

De signalen van de Europese Unie over haar Oekraïne- beleid hebben geleid tot verwarring.

Alleen als president Viktor Janoekovitsj geloofwaardig maakt dat hij het associatieverdrag met de EU alsnog wil tekenen, is Europa bereid de besprekingen over het akkoord voort te zetten, liet Eurocommissaris Stefan Füle (Uitbreiding) gisteren weten. Zolang dat ‘commitment’ er niet is, staat het akkoord „on hold”, twitterde Füle.

De tweet van Füle leidde in Kiev tot misverstanden. De daar aanwezige Europarlementariër Rebecca Harms (vicevoorzitter van de Groene-fractie) zei dat de term ‘on hold’ „geïnterpreteerd” is. Harms weet dit aan frustratie van Füle, die namens de commissie praat over het associatieverdrag met Oekraïense bewindslieden die hun beloftes niet nakomen. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, zei in reactie op Füles tweet snel dat de deur voor Oekraïne „wijd open staat” en dat het verdrag „elk moment” kan worden getekend. Het verdrag is een belangrijke eis van de protestbeweging die gisteren weer een paar honderdduizend demonstranten op de been kreeg en het tentenkamp in Kiev elke nacht met circa 10.000 mensen bewaakt.

Vandaag komen EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel bijeen om een gezamenlijke lijn uit te stippelen. Mocht Janoekovitsj weer geweld inzetten tegen de protestbeweging, dan dreigt de EU met sancties tegen het Oekraïense staatshoofd. Volgens de Duitse Europarlementariër Elmar Brok (voorzitter buitenlandcommissie, CDU) overweegt de EU alle bankrekeningen en bezittingen van Janoekovitsj en entourage te bevriezen.

Morgen gaat Janoekovitsj naar zijn Russische collega Vladimir Poetin. De oppositie vreest dat daar geheime afspraken worden gemaakt over toetreding tot de Euro-Aziatische Douane-Unie. Een van de parlementaire oppositieleiders, Arseni Jatsenjoek van de partij Vaderland (van de gedetineerde ex- premier Joelia Timosjenko), waarschuwde dat Janoekovitsj dan niet meer kan terugkeren in Oekraïne.