Dit weekend in vier nieuwsfeiten

EU schort overleg op

Alleen als de regering van president Janoekovitsj aannemelijk maakt dat ze het associatieverdrag met de Europese Unie alsnog wil tekenen, is de EU bereid verder te praten. Via Twitter liet Eurocommissaris Stefan Füle gisteren weten dat de besprekingen over het handelsakkoord ‘on hold’ zijn zolang Oekraïne geen duidelijkheid verschaft. De tweet leidde onmiddellijk tot het misverstand dat Brussel het akkoord van tafel zou willen halen. Om dat de kop in te drukken, liet de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, een paar uur later weten dat de deur voor Oekraïne „wijd open staat” en dat het verdrag „elk moment” kan worden getekend.

John McCain: wij steunen jullie!

Politici uit de hele westerse wereld hebben op het centrale plein in Kiev hun solidariteit met de pro-Europese protestbeweging in Oekraïne betuigd . De meeste furore onder de betogers oogstte de Amerikaanse senator John McCain gisteren. „Wij steunen jullie keuze. Oekraïne maakt Europa beter. Europa maakt Oekraïne beter”, zei McCain op het podium tegen de demonstranten. „Thank you USA”, scandeerde het publiek.

President naar Rusland

Morgen gaat president Janoekovitsj naar Moskou om te onderhandelen over financieel-economische samenwerking met Rusland. Oekraïne heeft voor ruim 20 miljard euro schulden uitstaan bij Russische banken en heeft ongeveer 10 miljard nodig om de begroting voor volgend jaar rond te krijgen. De EU wil alleen helpen via een saneringprogramma van het Internationaal Monetair Fonds.

Burgemeester Kiev ontslagen

President Janoekovitsj is afgelopen weekend de oppositie enigszins tegemoetgekomen. Aan de vooravond van de derde achtereenvolgende zondagse demonstratie ontsloeg hij de burgemeester van Kiev, de adjunct-secretaris van de nationale Veiligheidsraad en twee politiefunctionarissen. De president houdt hen nu wel verantwoordelijk voor het politiegeweld eind november tegen studenten. NRC