Charmante miniatuurtjes over het roerend alledaagse

Zo veel last had de Amsterdamse zanger Jan Smit van de opkomst van zijn Volendamse naamgenoot, dat hij zijn naam veranderde in Jan van der Smit. Van der Smit kiest ook een oorspronkelijker pad in de Nederlandstalige muziek. De schoolplaten van Marinus Adrianus Koekkoek (In Sloot en Plas en Vogels in de Winter) inspireerden hem tot het album In De Weide met charmante miniatuurtjes over de Vlaamse Gaai, een vis die in de pan eindigt, een schaal fruit en een liefde die niet voorbestemd was. Met een droog Noord-Hollands accent zingt Van der Smit zijn simpele teksten. Nog ’n koppie gaat echt over niets anders dan dat: willen we nog een koppie koffie?

Echo’s van Jaap Fischer, Boudewijn de Groot en Spinvis maken de nuchter observerende Van der Smit tot een zanger met zin voor traditie. Zijn teksten zijn ontwapenend en verfrissend, ondersteund door van alle franje ontdaan gitaarspel dat neigt naar de virtuositeit van John Fahey. In Trek ’m eruit gooit Van der Smit de kleinkunst-associaties van zich af en rockt als de besten. Maar bovenal is hij een zanger die ontroering om kleine dingen kan oproepen. De Volendamse Jan Smit mocht willen dat hij het zo klein en intiem kon houden.

Jan Vollaard