Bellen met Mario: nu mogen we weleens ophouden met PSV’tje plagen

Ze zijn er nog niet, daar in Eindhoven, maar PSV kan in ieder geval weer ademen. 5-1 bij Utrecht, dat doen er maar weinig. We moeten nu echt eens stoppen met het vernederen van PSV, zegt Mario van der Ende. Ook ging het over anti-voetbal, ‘bondscoach’ Guus Hiddink en Ajacied Davy Klaassen.

PSV kon weer even lachen.
PSV kon weer even lachen. Foto ANP/ Olaf Kraak

Het kost 33 minuten om frustratie van je af te schieten. Vier goals en PSV kon weer ademen. Het jongetje in de klas met de zes tekorten op zijn rapport, haalde vlak voor de winter weer eens een 9. Daarmee zijn ze er daar in Eindhoven nog niet, maar het was wel heel welkom. Na de dikke winst bij Utrecht (1-5) moeten we nu écht ophouden met het “verder vernederen” van de ploeg, vindt Mario van der Ende. Goed. Gelukkig konden we het ook nog hebben over anti-voetbal, Hiddink en Davy Klaassen.

Heel kort PSV dan. Donderdag bereikte de ploeg een absoluut dieptepunt, de Eindhovenaren werden uitgeschakeld in de Europa League. Thuis. Tegen Tsjornomorets Odessa, nummer zes in de Oekraïense competitie vorig jaar. Maar dat was misschien helemaal niet zo erg, zo zei PSV-directeur Tiny Sanders nog voor de wedstrijd. Een beetje raar, vindt Van der Ende:

“Die uitspraak begreep ik niet. Je gaat toch altijd uit van het winnen van wedstrijden of competities waaraan je meedoet.”

Drie dagen later was alles weer even goed:

“Ik vind het voor PSV wel aardig. 1-5 winnen bij FC Utrecht, ik denk dat zo’n resultaat daar behalen weinig ploegen gegeven is. Misschien kunnen we nu gelijk ophouden met het verder vernederen van PSV. Die hebben gewoon een slechte fase gehad, kan elke club overkomen. Heb wel het idee dat ze door velen, al op de grond liggend, nog verder geprobeerd zijn de grond in te trappen. Wellicht is dit de ommekeer? Prima toch, goed voor de Eredivisie.”

‘Anti-voetbal? Ja, dat maken wij ervan’

Lucky Ajax. Je hoorde de ‘koosnaam’ bijna niet meer. Mogelijke verklaring: in april 2010 was het voor het laatst dat de Amsterdammers in blessuretijd een wedstrijd wonnen. Drieënhalf jaar later, uit bij SC Cambuur in Leeuwarden, was het toch weer eens raak. Davy Klaassen maakte geheel tegen de verhouding in de 1-2. Cambuur stond toen inmiddels met tien man. Ajax lacht, Cambuur-voorzitter Ype Smid zei tegen journalisten dat ze ‘kutscheids’ uit zijn mond mochten optekenen. Was daar wat voor te zeggen?

“Het winnende doelpunt werd gewoon in de aangegeven extra tijd gescoord en volgens mij op reglementaire wijze. De twee gele kaarten voor Ritzmaier waren mijns inziens ook terecht.”


Cambuur vs Ajax (1-2) All Goals & Highlights… door mojogoals

We moesten toch nog even terugblikken op de wedstrijd tegen AC Milan van afgelopen woensdag. 0-0 tegen tien man. Exit Champions League. Het anti-voetbal won, volgens een boze Frank de Boer. Tijdrekken, iedereen in de verdediging, “bah“. En waar was die twee rode kaart, nu voor Mario Balotelli? Van der Ende:

Anti-voetbal? Dat maken wij ervan. AC Milan deed er alles aan om de volgende ronde te halen. Dat is gelukt. Scheidsrechter Howard Webb had wel een belangrijke rol in het duel. De rode kaart was natuurlijk honderd procent terecht, alleen had Balotelli na die schop op de kuit van Daley Blind natuurlijk ook rood moeten krijgen. Dat had natuurlijk nog meer invloed op het wedstrijdverloop kunnen hebben.”

‘Geen schwalbe De Ridder, dat zag iedereen’

Dit weekend was ook het het eerste in lange tijd dat de traditionele top drie (Ajax, Feyenoord, PSV) weer eens won. Koploper Vitesse won, al voor de zesde keer op rij. Twente won ook opnieuw en doet nog steeds bovenin mee. Heerenveen won weer eens uit en zijn superspits Alfred Finnbogason heeft er nu al zestien gemaakt dit seizoen. En Ruud Brood van Roda JC mocht als derde trainer dit seizoen zijn spullen pakken. Van der Ende zag ook wat opvallende dingen:

“De goal van Castaignos - Twentes tweede tegen Go Ahead Eagles (3-1 winst) had natuurlijk altijd afgekeurd moeten worden. Buitenspel en hands in één actie. De rode kaart - tweede keer geel voor een schwalbe - voor Steve de Ridder van FC Utrecht was natuurlijk te zwaar. Zoiets verwacht je niet van een scheidsrechter als Van Boekel, die zelf ervaring als betaald voetballer heeft. Iedereen kon zien dat dit geen schwalbe was. Tot slot: de actie, het gevaarlijk inkomen van NAC-speler Hadouir (3-2 verlies tegen Vitesse), werd met geel bestraft waar rood op zijn plaats was geweest.”

Alle treffers, hoogtepunten en opmerkelijke uitspraken op de site van FoxSports

Piazon is prima, maar vergeet Klaassen niet

In Studio Voetbal gisteren aandacht voor een 19-jarige Chelsea-huurling. Lucas Piazon speelt bij koploper Vitesse en is een van de, al dan niet dé reden dat de ploeg zo leuk voetbalt. Met zijn goals van dit weekend staat zijn totaal dit seizoen al op tien. Arno Vermeulen durfde het aan: Piazon is de beste speler in de Eredivisie. Er werd geknikt aan de NOS-tafel. Behalve Co Adriaanse. Nee, zei hij, te weinig explosief. Te weinig pure snelheid. Wat vindt Van der Ende?

“Het is een prima voetballer, maar op het moment is Davy Klaassen (Ajax) ook niet verkeerd bezig.”

En Vitesse mag dan wel bovenaan staan op precies de helft van de competitie en mag nog zo leuk spelen, kampioen worden ze niet, denkt Van der Ende. “Ajax is nog steeds mijn eerste keuze.”

Nog meer werd er dit weekend gepraat over Guus Hiddink. Het ziet er nu echt wel naar uit dat hij Louis van Gaal na het WK volgend jaar gaat opvolgen als bondscoach van Oranje. Dus niet Koeman, die al eerder kritiek uitte op Hiddinks duidelijke geflirt in de media. Maar is Hiddink niet te oud voor dit nieuwe verjongde Nederlands Elftal?

“Het is een tactische keuze vanuit Zeist. Daar loopt het niet over van voetbalvernuft. Dus kan Hiddink een paar jaar de bondsverantwoordelijken uit de wind houden. Ben trouwens erg benieuwd hoe de aangekondigde reactie van Koeman zal zijn.”

Wij ook: