Ban: staakt-het-vuren in Syrië • onderzoek geweld CAR • executie Jang dramatisch

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, tijdens een persconferentie vandaag in New York. Voordat de rebellen en de Syrische regering op 22 januari in Genève aanschuiven voor een vredesconferentie moet er een wapenstilstand worden gesloten, vindt Ban.
Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, tijdens een persconferentie vandaag in New York. Voordat de rebellen en de Syrische regering op 22 januari in Genève aanschuiven voor een vredesconferentie moet er een wapenstilstand worden gesloten, vindt Ban. Foto AFP / Stan Honda

Voordat de rebellen en de Syrische regering op 22 januari in Genève aanschuiven voor een vredesconferentie moet er een wapenstilstand worden gesloten. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon vandaag volgens persbureau AP gezegd tijdens zijn jaarlijkse eindejaarspersconferentie. Ook zei hij dat er VN-onderzoek komt naar de wreedheden in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Ban noemt het Syrische conflict in 2013 “onvoorstelbaar verslechterd”. Het Syrische volk kan zich “niet nog een jaar, nog een maand of zelfs nog maar een dag van geweld en vernietiging” veroorloven, aldus Ban.

Hij riep landen met macht en invloed op te eisen dat er een einde komt aan het geweld voordat de vredesconferentie van start gaat. Hij hoopt dat op de top een politieke oplossing voor het conflict kan worden gevonden en benadrukte dat er geen militaire oplossing voor het conflict is. Voordat een politieke dialoog over Syrië kan worden gevoerd, moeten de vijandelijkheden worden gestaakt, vindt Ban. Hij wil de mogelijkheid van een staakt-het-vuren bespreken met de Veiligheidsraad.

Iran en Turkije riepen al op tot staakt-het-vuren

Iran en Turkije riepen eind november al op tot een staakt-het-vuren in Syrië in de aanloop naar de vredesconferentie. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu en zijn Iraanse collega Javad Zarif deden die oproep. Ook zij gaven aan niet te geloven dat er een militaire oplossing voor de burgeroorlog is.

Op 25 november werd de datum voor de vredesgesprekken bepaald: 22 januari. Over die gesprekken was lang gesteggeld. De oppositiegroepen in het land zeiden meerdere keren dat ze de gesprekken alleen wilden bijwonen als president Assad zou beloven te vertrekken. Assads regering hield op haar beurt vast niet om de tafel te willen met gewapende groepen die tegen haar strijden, en gaf aan niet van plan te zijn de macht over het land uit handen te geven.

VN-onderzoek naar wreedheden CAR

Ban Ki-moon gaf ook aan dat de VN een commissie gaat oprichten die onderzoek moet doen naar meldingen dat er wreedheden zijn begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De VN-chef maakt zich grote zorgen over het “dreigende gevaar van massale wreedheden” nu het land het afgelopen jaar is afgegleden in chaos.

In maart wierpen rebellen de regering omver. De gehele bevolking van de CAR - à 4,6 miljoen mensen, van wie de helft kinderen - heeft te lijden onder chaos, aldus Ban. De VN hebben besloten de humanitaire hulpverlening in het land op te voeren en hebben waarnemers gestuurd die de mensenrechtensituatie in het land in de gaten moeten houden.

Afrikaanse en Franse militairen die nu in het gebied zijn maken volgens Ban al het verschil, maar “we moeten meer doen om deze test van de wereldwijde solidariteit te doorstaan”.

Veroordeling executie oom Kim Jong-un

Ban veroordeelde vervolgens de executie van de oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, Jang Song-thaek, van vorige week. Ban noemde het een “dramatische en verrassende” gebeurtenis en roept omringende landen op geen “voorbarige actie” te ondernemen. Ban is een voormalig Zuid-Koreaans minister van Buitenlandse Zaken.