Arabische zang om op te dansen

Soedan is niet bepaald het centrum van de elektronische dansmuziek. Jemen ook niet. Toch blijken de stem en de muzikale achtergrond van zangeres Alsarah, die opgroeide in beide landen, uitstekend te werken op een danceplaat. Tegenwoordig woont ze in Amerika, dus de westerse dance is haar niet vreemd. Ze zal er daarom geen problemen mee hebben dat de Franse producer Débruit haar hypnotiserende Arabische zang verknipt en verplakt tot dansbare tracks. Meer nog dan haar stem zijn het de ritmes die, schommelend tussen oost en west, van Aljawal een bijzondere plaat maken. De synthesizers van Débruit grijpen soms al te opzichtig terug naar begin jaren negentig toen het gebruik van ‘etnische’ samples ook populair was in de house. Maar op een track als Khartoum, een nummer gebaseerd op een krakende trommelsample, werkt het geweldig. Voer voor de dansvloer.

Leendert van der Valk