EK 2020: Amsterdam kandidaat drie pouleduels en achtste finale

De Arena in Amsterdam. Nu de bouw van een nieuw stadion in Rotterdam niet doorgaat is Amsterdam de enige overgebleven optie.
De Arena in Amsterdam. Nu de bouw van een nieuw stadion in Rotterdam niet doorgaat is Amsterdam de enige overgebleven optie. Foto ANP / Bram van de Biezen

Amsterdam wordt door de KNVB kandidaat gesteld om vier wedstrijden van het EK voetbal in 2020 te organiseren. Het gaat om drie poulewedstrijden en een wedstrijd in de achtste finales. Het EK van 2020 wordt in dertien landen gespeeld.

Twitter avatar KNVBpers KNVB Persafdeling Amsterdam kandidaat wedstrijdpakket van 3 groepswedstrijden en een 1/8e finale EK2020. Als Oranje zich kwalificeert, spelen we 2 duels thuis

Twaalf speelsteden mogen op het EK drie groepswedstrijden en een duel in de achtste of kwartfinale organiseren. De dertiende stad krijgt de halve finale en de finale toegewezen. Vanaf de kwartfinales is wel een stadioncapaciteit van minimaal zestigduizend mensen vereist. Met iets meer dan 53 duizend plaatsen voldoet de Arena niet aan die voorwaarde.

Rotterdam leek ook lange tijd in de race om speelstad voor het EK te worden. Doordat de bouw van een nieuwe Kuip niet doorgaat, is Amsterdam echter de enig overgebleven kandidaat.

Een EK in meerdere landen is vooralsnog een eenmalig initiatief ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de UEFA in 2020. In het voorjaar van 2014 beslist de UEFA in welke landen het toernooi wordt gespeeld. Oranje is niet automatisch gekwalificeerd voor het EK als Amsterdam daadwerkelijk een speelstad wordt.

Overige besluiten

De kandidaatstelling voor beide toernooien werd maandag bij de algemene vergadering betaald voetbal besloten. Daar werd nog meer beslist:

  • de voetbalbond wil het EK voor vrouwen in 2017 binnenhalen. Voor het toernooi van dit jaar was Nederland ook al kandidaat, maar dat ging naar Zweden.
  • Een verzoek van de clubs uit de Eredivisie om een ethische commissie in te stellen, werd afgewezen. De tuchtcommissie kan die taken afhandelen.
  • Michael van Praag is voor een nieuwe termijn van drie jaar gekozen als bondsvoorzitter.