Als alles meezit dan kan PSV van iedereen winnen

PSV kreeg met een 5-1 zege bij Utrecht weer vertrouwen. Een garantie voor de toekomst biedt dit resultaat nog niet.

Het toevalsvoetbal van PSV leverde na twee maanden eindelijk een overwinning op. Voor het elftal van Phillip Cocu viel bij FC Utrecht alles een keer op zijn plaats, maar het spel was te weinig overtuigend om van een ommekeer te kunnen spreken.

De geroutineerde aanvallende middenvelder Park Ji-sung bleef na de 5-1 zege dan ook realistisch. „Er is nu geen reden voor een groot feest”, stelde de Zuid-Koreaan in de catacomben van de Galgenwaard. „Deze jonge ploeg heeft ervaring nodig. Het was de voorbije weken moeilijk om te moeten toekijken. Ik ben blij dat ik weer iets kan bijdragen.”

Het jeugdige PSV is een ploeg met twee gezichten. Met 4-0 winnen van Ajax of met 6-2 ten onder gaan tegen Vitesse. De ene dag alles, de andere dag niets. De zekerheid van een goed resultaat is met dit elftal eigenlijk niet te geven. Als het, zoals gisteren, tegen FC Utrecht meezit dan kan PSV met behulp van de individuele kwaliteiten een voorsprong uitbouwen, maar als iets de verkeerde kant opvalt dreigt het elftal als los zand uiteen te vallen.

Het team van trainer Phillip Cocu blijft een elftal van eilandjes. De cohesie is ver te zoeken. Toonbeeld van het individualisme is Memphis Depay. De talentvolle international maakte tegen FC Utrecht met twee doelpunten en een assist het verschil. Maar maakte soms ook onbegrijpelijke fouten. Zie hem bij de 3-0 de bal in eerste instantie verspelen, terwijl naast hem Locadia helemaal vrij meeloopt. Dat de bal alsnog bij de spits van PSV terechtkomt, was te danken aan een combinatie van geluk en slecht uitverdedigen van FC Utrecht. Die treffer gaf het beeld van FC Utrecht-PSV in een notedop.

Het doelpunt maakte verder duidelijk dat de crisis bij PSV nog niet voor bescheidenheid heeft gezorgd. Locadia vierde zijn derde doelpunt van het seizoen door met zijn hand aan zijn oor naar het publiek te gebaren. De spits van PSV stelde na afloop dat het een reactie was op de kritiek van de voorbije tijd. Die was in de ogen van veel PSV’ers niet altijd terecht geweest. Depay wenste in de catacomben geen vragen van schrijvende journalisten te beantwoorden. Hij trok een petje over zijn hoofd en beende weg.

Spelmaker Maher stelde koeltjes vast dat de zege te verwachten was „na het goede spel van de afgelopen weken”. Volgens de nummer tien van de ploeg is het zelfvertrouwen nooit weggeweest. „De voorbije week hebben we verschillende keren bij elkaar gezeten. We hebben elkaar recht in de ogen gekeken. In het begin van het seizoen ging het fantastisch. Dat gevoel moest terugkomen. We hebben laten zien dat we met hard werken iets kunnen bereiken. We zijn sterk gebleven en hebben gevochten. Dit elftal kan dus ook winnen.”

Maher verwees met die laatste opmerking fijntjes naar de roep om versterkingen, die de laatste tijd steeds groter werd. PSV zoekt naar een scorende spits en een leider in het veld. Maher maakte gisteren twee doelpunten, maar is geen architect. Tekenend was zijn optreden na rust. In de tweede helft verspeelde de middenvelder veel te vaak de bal waardoor het combinatievoetbal niet uit de verf kwam. „Dat moet ik nog verbeteren”, zei Maher schuldbewust.

PSV verzuimde gisteren om FC Utrecht te declasseren en nog meer vertrouwen op te doen. Hoe wankel PSV nog is, bleek wel na de rode kaart van FC Utrecht-spits Steve de Ridder, die in de tweede helft werd weggestuurd na twee gele kaarten wegens protesteren tegen scheidsrechter Pol van Boekel en een fopduik in het strafschopgebied. Nog geen vijf minuten later scoorde FC Utrecht een eretreffer, nadat Dave Bulthuis ongestoord tussen twee PSV’ers kon doorlopen om vervolgens via de keeper raak te schieten.

PSV bood FC Utrecht daarmee zelfs nog een sprankje hoop. Aangemoedigd door het publiek, dat „alles of niets” scandeerde, kwam het elftal van Jan Wouters nog een paar keer gevaarlijk voor het doel. Maar PSV hield dit keer wel stand en bracht FC Utrecht de eerste thuisnederlaag sinds februari toe.

Maher vierde in de blessuretijd nog een eigen feestje. Hij maakte handig gebruik van een fluitsignaal uit het publiek en schoot de 5-1 achter de verbouwereerde doelman Robbin Ruiter. „De scheidsrechter zei dat ik door mocht spelen”, zei Maher met een lach op zijn gezicht.

De overwinning voor PSV zorgde voor blije spelers en een opgeluchte Cocu, die door zijn fans tijdens de wedstrijd was toegezongen. „Het belangrijkste is dat we onszelf nu belonen voor de mogelijkheden de we creëren.” Cocu blijft wel realistisch. „Geweldig dat we hier winnen, maar we zijn nog niet uit de misère.” De vraag blijft nog steeds of Cocu er met zijn onervaren technische staf in slaagt het elftal naar zijn hand te zetten. Al lijkt zijn krediet vooralsnog zeer groot.

De roep om nieuwe aankopen zal wellicht even verstommen. Het is wachten op de terugkeer van ervaren krachten als Georginio Wijnaldum, Stijn Schaars en Tim Matavz. PSV zal steunpilaren en een scorende spits nodig hebben om van het toevalsspel eindelijk resultaatvoetbal te maken.