Akkoord over dekking pensioenakkoord in zicht

Fractievoorzitter Kees van der Staaij (R) en D66-leider Alexander Pechtold verlaten het ministerie van Financien na afloop van het pensioenoverleg.
Fractievoorzitter Kees van der Staaij (R) en D66-leider Alexander Pechtold verlaten het ministerie van Financien na afloop van het pensioenoverleg. Foto ANP / Martijn Beekman

Coalitiepartijen VVD en PvdA, en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hopen het morgen eens te worden over de financiering van het pensioenakkoord. Dat zei ChristenUnie-leider Arie Slob vanmiddag tegen persbureau Novum na afloop van het overleg op het ministerie van Financiën.

Het overleg van de partijen gaat over extra bezuinigingen die nodig zijn om het akkoord te bekostigen. ChristenUnie wilde aanpassingen van de pensioenhervormingen die honderden miljoenen euro’s kosten. Aan de wensen van de oppositie zit “natuurlijk een prijskaartje” vast, zei Slob dan ook vandaag. Maar daar lijken de partijen nu uit te komen. Het overleg gaat morgenmiddag verder.

Optimisme bij andere partijen

Ook de andere partijen toonden zich optimistisch. “Ik denk dat wel dat we er de komende dagen uit kunnen komen. Ik voelde ook optimisme bij de andere partners”, zei PvdA-leider Diederik Samsom. Als er overeenstemming is over de dekking kan het hele pensioendossier worden afgerond met zo veel mogelijk partijen, zei hij.

Premier Mark Rutte hoopt ook om nog deze week een akkoord te sluiten. “We doen ons best”, zei hij. “Maar ik geef geen garanties dat het voor de kerst lukt.” VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sloot evenmin uit dat nog deze week een akkoord wordt gesloten. “Ik ben een optimistisch mens.”

Over de invulling van de maatregelen zijn de partijen het nog niet eens. Daarover wordt na morgen weer verder gesproken. Dan zijn ook CDA en GroenLinks weer welkom. Die partijen zaten tot vorige week aan tafel, maar werden donderdag niet uitgenodigd voor de onderhandelingen omdat eerst de impasse met ChristenUnie moest worden opgelost. Aangezien het kabinet een begrotingsakkoord heeft gesloten met D66, ChristenUnie en SGP lag het ook voor de hand om het eerst met die partijen eens te worden over aanvullende bezuinigingen.

Senaat blokkeerde plannen in oktober

Regeringspartijen VVD en PvdA hebben de steun van de oppositie nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Daar sneuvelde de pensioenhervorming eerder dit jaar toen de voltallige oppositie in de sentaat de plannen blokkeerde. Daarom onderhandelt de coalitie met oppositiepartijen om alsnog steun te krijgen voor de (aangepaste) plannen.