21 arrestaties in Frankrijk om nieuw paardenvleesschandaal

Paardenkoppen boven een paardenslager in Parijs.
Paardenkoppen boven een paardenslager in Parijs. Foto AP / Jacques Brinon

Bij verschillende invallen in Frankrijk zijn vanochtend zeker 21 mensen opgepakt voor hun mogelijke betrokkenheid bij een paardenvleesschandaal. Dat meldt persbureau AFP. Er zou paardenvlees zijn doorverkocht dat in laboratoria was behandeld en niet geschikt voor consumptie was.

Onder de gearresteerde mensen, die in verschillende delen van het zuiden van Frankrijk werden opgepakt, zitten meerdere vleeshandelaren, het vermoedelijke brein achter het netwerk van zwendelaars, zeker drie dierenartsen en een informaticus. Er kunnen nog meer arrestaties volgen.

De arrestaties maakten deel uit van een grote politieoperatie, die elf Franse departementen besloeg. Het netwerk zou zich volgens AFP ook uitstrekken naar Spanje. Kantoren van het grote farmaceutische bedrijf Sanofi en een slachthuis in het Spaanse Girona zijn ook doorzocht. De vermoedelijke spil van het netwerk zou in Narbonne zijn aangehouden.

Zeker honderd agenten van de gendarmerie werkten mee aan de actie. Ze kwamen de zwendel op het spoor door een anonieme tip eind 2012.

‘Gevaar voor voedselveiligheid’

De Franse minister van Consumentenzaken Benoît Hamon noemt het nieuwe voedselschandaal ernstiger dan eerdere onthullingen over paardenvleesfraude in Frankrijk, waarbij bijvoorbeeld paardenvlees in rundvlees verwerkt bleek. Ditmaal zou de volksgezondheid in het geding kunnen zijn, zegt hij volgens persbureau AP:

“Dit waren paarden die bij de paardenvilder hadden moeten belanden, in plaats daarvan kwamen ze terecht bij de slager.”

De paarden zouden onder meer afgeschreven proefdieren van farmaceutische bedrijven en laboratoria, waaronder Sanofi, of gepensioneerde paarden uit maneges zijn, zo meldt een bron aan AFP. Het zou gaan om honderden als proef- of rijdier afgedankte paarden, die vervolgens werden doorverkocht voor de consumptie met valse papieren.