1,4 miljoen prijzengeld en Tiger Woods als bonus

Zonder zelf te spelen is Joost Luiten alsnog in de top-50 van de wereld beland. Daarmee is hij nu verzekerd van deelname aan de vier majors van 2014.

Foto Reuters

Joost Luiten had het stramme lijf al vrijaf gegeven, na een zwaar, maar goed golfjaar. Toch sloop de 27-jarige Rotterdammer op de drempel van het seizoen, zonder zelf te spelen, de top-50 van de wereld binnen, als eerste Nederlandse golfer in de geschiedenis. „Een mooie bonus, zo vlak voor Kerst”, zegt hij lachend.

Wat heet: door zijn onverwachte sprongetje, van plaats 51 naar 49 op de wereldranglijst, is Luiten verzekerd van de Masters van 2014, half april op de beroemde banen van de Augusta National Golf Club in de Amerikaanse staat Georgia. „Hier deed ik het allemaal voor”, zegt hij vanuit Londen.

Luiten was al zeker van de andere drie majors, de toernooien waarin hij rechtstreeks de strijd aanbindt met grootheden als Tiger Woods, Phil Mickelson en Rory McIlroy. „Hiermee kom je in de Champions League van het golf. Eigenlijk gaat het nu pas beginnen. Op de grote toernooien zijn elke week veel punten te verdienen. Als je daar een paar goede prestaties neerzet, stijg je nog meer op de wereldranglijst.”

Overigens is Luiten niet de eerste Nederlander die deelneemt aan de Masters. In de jaren ’60 werd Gerard de Wit drie maal uitgenodigd. Rolf Muntz (1991) en Reinier Saxton (2009) mochten meedoen nadat zij de Britse amateurtitel hadden gewonnen.

Luiten kende een topjaar met twee zeges en 1,4 miljoen euro aan prijzengeld. Acht dagen geleden speelde hij in Zuid-Afrika zijn laatste toernooi van 2013. Maar zijn zestiende plaats in Sun City was net niet voldoende voor de top-50. Dat laatste is cruciaal voor deelname aan de Masters.

Maar door de resultaten bij de toernooien van afgelopen weekeinde onderging de wereldranglijst toch nog enkele wijzigingen. De lijst wordt opgesteld op basis van de resultaten van de laatste twee jaar, waarbij spelers ook punten kunnen kwijtraken. De laatste verschuivingen vielen precies uit in het voordeel van Luiten.

Hij wist vorige week al dat hij nog niet kansloos was voor de top-50. „Ik wist dat er absoluut nog wat verschuivingen mogelijk waren op de ranglijst, al was ik afhankelijk van anderen. Maar ik dacht: als ik nu niet de top-50 in ga, doe ik dat begin volgend jaar, dan speel ik ook de Masters. Maar nu al die zekerheid hebben is wel lekker.”

Dat hij zich als eerste Nederlander tussen de beste vijftig golfers schaart klinkt vooral mooi. „Het is leuk, maar ook niet meer dan dat. Dit is voor mijn gevoel absoluut nog niet het eindstation. Ik moet nu proberen door te groeien, naar de Ryder Cup, de top-30. Dat zijn mijn volgende doelen.”

Luiten sluit een geweldig jaar in elk geval in stijl af, na de zeges op ‘zijn’ KLM Open en het Oostenrijks Open. „Met alleen een zege op de KLM Open was het al een topjaar geweest, de droom van elke Nederlandse speler. Maar met twee zeges, de top-15 in de Race to Dubai en nu de top-50 van de wereld was het een geweldig jaar.”

Luiten vindt dat hij vooral profiteert van de investeringen die hij de afgelopen jaren deed in zijn ‘korte spel’, op en rond de green. „Ik heb veel meer aandacht besteed aan chippen en putten. Dat waren echt mijn zwakke onderdelen. Daar heb ik mijn grootste winst behaald.”

Met Luitens internationale opmars wordt in de Nederlandse golfwereld inmiddels de vraag gesteld of hij niet genomineerd had moeten worden voor de titel sportman van het jaar. Morgen wordt de winnaar bekend gemaakt: Epke Zonderland, Sven Kramer of Arjen Robben.

Luiten zelf is er „niet zo mee bezig”, zegt hij desgevraagd. „Dat ik daar niet voor in aanmerking kom zegt wat over het golf in Nederland – dat het nog geen heel grote sport is. Ik wil niet voor mezelf pleiten, maar ik denk dat de grootte van de sport wereldwijd, en het niveau, nog niet helemaal op waarde worden geschat in Nederland, vergeleken met schaatsen of turnen. Ik denk dat onderschat wordt hoe moeilijk het is om überhaupt een toernooi te winnen op de Europese Tour. Het was voor de sport mooi geweest als ik genomineerd was, maar de jury heeft besloten dat het niet goed genoeg was wat ik heb laten zien.”