Feyenoord langs Groningen - Vitesse wint van NAC - AZ onderuit

Feyenoord heeft een moeizame thuiszege geboekt op FC Groningen. Door een rake kopbal van clubtopscorer Graziano Pellè in de zevende minuut wonnen de Rotterdammers met 1-0.

Feyenoord handhaaft zich door de overwinning op de vierde plaats in de Eredivisie, met een achterstand van zes punten op koploper Vitesse.

Groningen mocht het zichzelf aanrekenen dat het bijna de hele wedstrijd achter de feiten aanliep. Al in de eerste minuut hielp Tjaronn Chery namens de bezoekers een bijna niet te missen kans om zeep. Het antwoord van Feyenoord liet niet lang op zich wachten. Pellè maakte na een strakke voorzet van Jean-Paul Boëtius zijn dertiende doelpunt van het seizoen.

Feyenoord kreeg vervolgens de kans om de wedstrijd te beslissen, maar een tweede treffer bleef uit. Pellè was er na een uur spelen met een volley op de onderkant van de lat nog het dichtste bij. Groningen werd in de slotfase brutaler en kwam dicht bij de 1-1. Andraz stuitte echter op doelman Erwin Mulder en Filip Kostic schoot vlak voor tijd rakelings naast.

Vitesse wint ook van NAC

Vitesse heeft zijn overwinning op PSV van vorige week een goed vervolg gegeven. De Arnhemmers versloegen NAC Breda vanmiddag in het Gelredome met 3-2 dankzij treffers van Lucas Piazon (2x) en Kelvin Leerdam.

Vitesse heroverde door de zege de koppositie op Ajax, dat eerder op de dag van SC Cambuur won. De bezoekers kwamen ondanks een prima start van Vitesse na 24 minuten op voorsprong. Jan-Arie van der Heijden speelde de bal in het strafschopgebied met de arm, waarna Jordy Buijs de buitenkans verzilverde.

Penalty verzilverd door Piazon

Van der Heijden maakte zijn fout tien minuten later weer goed door de bal in het vijandelijke strafschopgebied tegen de arm van Stipe Perica te schieten. Piazon schoot de daaropvolgende penalty hard binnen.

De Arnhemmers gingen vervolgens hard op zoek naar de voorsprong en kwamen via een bal op de lat van Christian Atsu dichtbij. Vijf minuten na rust schoot Piazon, na voorbereidend werk van Mike Havenaar, wel raak: 2-1.

In het vervolg kwamen Atsu en Jeffrey Sarpong (NAC) nog dicht bij een goal, maar de paal en goalie Piet Velthuizen hield de twee van scoren af. Leerdam kopte zes minuten voor tijd zijn zevende goal van het seizoen binnen en zette de dominantie van Vitesse zo om in een ruime voorsprong. Anthony Lurling maakte het in de 89e minuut met een fraaie afstandsknal nog even spannend.

Vitesse heeft twee punten voorsprong op nummer twee Ajax. NAC is op de ranglijst achterhaald door Heracles Almelo, dat zondag AZ versloeg. De Brabanders staan nu dertiende.

AZ opnieuw onderuit

AZ heeft vandaag de derde nederlaag op rij geleden. Net als NEC en FC Twente was ook Heracles Almelo te sterk voor de ploeg van trainer Dick Advocaat. Door doelpunten van Bryan Linssen en Oussama Tannane werd het 2-0. Het is voor AZ de slechtste serie in ruim vier jaar tijd.

Linssen klopte doelman Esteban al in de twaalfde minuut met een schot in de korte hoek. De beslissing viel pas in de vijfde minuut van de blessuretijd. Doelpuntenmaker Tannane had vorige week met twee goals al een groot aandeel in de 3-1 uitzege bij Roda JC. Beide keren deed hij dat als invaller.

Door de nederlaag zakt AZ van de zevende naar de achtste plaats. Heracles is juist aan een opmars bezig en klimt van de dertiende naar de tiende positie.
(Novum)