Nieuwe grote demonstraties verwacht in Kiev - EU zet onderhandelingen ‘on hold’

Betogers van de Oekraïense oppositie verzamelen zich vandaag opnieuw in het centrum van de hoofdstad Kiev voor een grote demonstratie. Aanhangers van de regering zijn echter ook van plan een demonstratie te houden. Vandaag gaf de EU bovendien aan de onderhandelingen met Oekraïne tijdelijk stop te zetten, omdat de eisen van de regering in Kiev “niet realistisch” zijn.

Oproerpolitie houd de wacht bij het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.
Oproerpolitie houd de wacht bij het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

Betogers van de Oekraïense oppositie verzamelen zich vandaag opnieuw in het centrum van de hoofdstad Kiev voor een grote demonstratie. Volgens persbureau AFP zijn er nu al zo’n 200.000 mensen verzameld en neemt dat aantal nog toe. Aanhangers van de regering zijn echter ook van plan een demonstratie te houden, meldt persbureau AP. De spanningen in Oekraïne zijn nog altijd hoog. De politieke crisis in het land sleept zich nu al drie weken voort.

Het vertrouwen van de oppositie werd afgelopen week gesterkt toen de oproerpolitie tot twee keer toe niet ingreep bij demonstraties. Het lijkt een aanwijzing te zijn dat de regering probeert de situatie te kalmeren. Daartoe werden deze week ook demonstranten die de politie in Kiev had opgepakt weer vrijgelaten, en stelde president Viktor Janoekovitsj de burgemeester van Kiev en de plaatsvervangend chef van de nationale veiligheidsraad op non-actief.

EU: onderhandelingen ‘on hold’

Sergej Arboezov, de vicepremier van Oekraïne, zei deze week dat Kiev toch “snel” het handels- en associatieakkoord met de EU zal tekenen. Hij gaf echter geen datum of deadline.

Vandaag gaf de EU aan de onderhandelingen met Oekraïne tijdelijk stop te zetten, omdat de eisen van de regering in Kiev “niet realistisch” zijn. Dat zei Stefan Fuele, verantwoordelijk voor de uitbreiding van de EU, op Twitter:

Twitter avatar StefanFuleEU Štefan Füle #Ukraine:Words & deeds of President &government regarding #AssocAgreement further&further apart.Their arguments have no grounds in reality.
Twitter avatar StefanFuleEU Štefan Füle #Ukraine:told deputy PM #Arbuzov in BXL &after that further discussion is conditioned on clear commitment 2sign.Work on hold,had no answer

Oekraïne heeft volgens Fuele geen stappen ondernomen om een overeenkomst te bereiken, en zijn de onderhandelingen daarom “on hold” gezet. Betogers zetten de protesten dus voort en hebben het tentenkamp op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Kiev uitgebreid. Het tentenkamp strekt zich inmiddels uit in de straten die naar het plein leiden.

De afgelopen twee zondagen trokken de demonstraties van de oppositie honderdduizenden mensen. Hoeveel mensen bij de tegendemonstratie van aanhangers van Janoekovitsj worden verwacht, is niet duidelijk.

Drie weken crisis

Drie weken geleden zag de regering van Janoekovitsj er onder druk van Rusland plotseling van af om een samenwerkingsakkoord met de EU te tekenen, waarna grote protesten van pro-Europese demonstranten uitbraken. Het zijn de grootste protesten sinds de Oranjerevolutie in het land in 2004.

    • Anouk van Kampen