Nelson Mandela begraven in Qunu

De kist van Mandela even voordat hij wordt begraven. Foto Reuters / SABC via Reuters TV

De Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela, die tien dagen geleden op 95-jarige leeftijd overleed, is begraven in het Zuid-Afrikaanse Qunu, waar hij opgroeide.

Mandela is nu bijgezet in het familiegraf. Rond de 450 familieleden, vrienden en eregasten woonden de begrafenis bij. Hij werd met militaire eer begraven. Militaire helikopters en vliegtuigen vlogen over voor een eresaluut en saluutschoten met een kanon klonken terwijl zijn kist in het graf werd neergelaten. Daarna trokken de militairen zich terug om familie en vrienden alleen te laten, en zijn religieuze en traditionele riten uitgevoerd bij zijn graf.

Vanochtend vroeg begon de plechtigheid voor het laatste afscheid. Daarbij namen meer dan vierduizend familieleden, hoogwaardigheidsbekleders, diplomaten, geestelijken en beroemdheden met toespraken en gezangen afscheid van Mandela.

    • Anouk van Kampen