Nederlandse bobsleeërs hebben zich geplaatst voor Sotsji

Edwin van Calker
Edwin van Calker Foto EPA/Daniel Naupold

Edwin van Calker heeft zich in het Amerikaanse Lake Placid met zijn viermansbob gekwalificeerd voor de Olympische Winterspelen door als achtste te eindigen bij de WB-wedstrijden, zo meldt de NOS vanavond.

De Nederlandse bob lag na de eerste run (55,28), maar de tweede run ging langzamer met (55,41). Een Russische bob ging echter ook langzamer de tweede run, en verspeelde de voorsprong op de Nederlanders, waardoor de Groninger Van Calker als achtste eindigde met zijn team.

Van Calker trok viermansbob terug van Spelen in Vancouver

De Nederlandse viermansbob heeft zich vier jaar geleden tijdens de Spelen teruggetrokken, en besloot niet deel te nemen. Piloot Van Calker gaf toen aan dat hij de olympische afdaling niet beheerste.

Hij crashte op de eerste trainingdag en maakte – ook met de tweemansbob – een aantal slechte afdalingen in het gevaarlijke ijskanaal in Whistler, waar op de dag van de openingsceremonie een Georgische rodelaar om het leven kwam.