Dit is een artikel uit het NRC-archief

Privacy

‘Nederland te klein om iets tegen NSA te kunnen beginnen’

Jacob Kohnstam, voorzitter van het CBP.
Jacob Kohnstam, voorzitter van het CBP. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Nederland is te klein om iets te doen tegen de praktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens, in een interview met nieuwssite nu.nl.

De sleutel tegen het spioneren van de Amerikanen ligt volgens Kohnstamm daarom in Europa, en niet in Nederland:

“De overheersing van het Amerikaanse bedrijfsleven is zo groot dat privacywetgeving in heel Europa nodig is om daar zo veel mogelijk een beperking in aan te brengen.”

‘Desnoods verdragen met VS opzeggen’

Kohnstamm vindt dat vanuit de EU desnoods moet worden gedreigd. Europa zou bijvoorbeeld verdragen met de VS kunnen opzeggen, aldus Kohnstamm.

Ook zou Europa een eigen stimuleringspolitiek kunnen voeren en kunnen werken aan een eigen cloud, zodat de afhankelijkheid van Silicon Valley en grote Amerikaanse bedrijven kan worden teruggedrongen. “Dan wordt Amerika verplicht economisch en financieel naar Europa te luisteren”, aldus Kohnstamm.

‘Europese landen apart niet opgewassen tegen NSA’

De inlichtingendiensten van de Europese landen apart zijn, net als Nederland alleen, volgens de CBP-baas niet opgewassen tegen de NSA.

“De NSA heeft zo’n zeventig- tot tachtigduizend werknemers. Dat is de beroepsbevolking van Tilburg. Ze hebben een budget dat dicht in de buurt van het Nederlands nationaal product komt.”

Bekijk een deel van het interview:

‘Privacy burgers in het geding’

Kohnstamm reageert in het interview op het afluisterschandaal van de NSA, dat hij een “dramatisch feitencomplex” noemt, waarbij de privacy van burgers volgens hem “in het geding is”.

Uit gegevens van klokkenluider van Edward Snowden blijkt onder meer dat de inlichtingendienst dagelijks vijf miljard mobiele telefoons in de gaten houdt, en dat het cookies gebruikt voor het volgen en hacken van internetgebruikers. Ook de Nederlandse inlichtingendiensten zijn daarmee onder vuur komen te liggen.