Korte documentaire: ook met een verlamde arm kun je racen

Tom Wheeler is een zogenaamde downhill racer. Met een mountainbike daalt hij zo snel mogelijk steile en ruige bergen af. Tijdens een race in 2011 kwam hij hard ten val waarmee zijn rechterarm verlamd raakte.

De korte film Peaks of Life gaat over zijn herstel en zijn vastberadenheid om te zorgen dat zijn handicap hem van geen enkele ambitie weerhoudt. Hij stapt opnieuw zijn mountainbike, en gaat als vanouds downhill.

Peaks of Life | Tom Wheeler Documentary from Aspect Media on Vimeo.

De film doet denken aan The Crash Reel, een van de docu’s die dit jaar op IDFA werd vertoond. De film gaat over Kevin Pearce, een 22-jarige jongen die de wereld van het professionele freestyle snowboarden domineert. Tot hij op oudjaarsdag 2009 ten val komt bij een riskante sprong. Kevin loopt ernstig hersenletsel op en ligt tien dagen in coma.

Maar zodra het herstel is ingezet, wil Kevin maar één ding: terug naar het freestyle snowboarden. De risico’s zijn echter een stuk groter dan in het geval van Wheeler. De docu volgt het herstel van Pearce, en hoe hij langzaam accepteert dat hij nooit helemaal de oude zal worden.