Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Kijken: Chinees ruimtevaartuig stuurt eerste beelden vanaf de maan

Touchdown.
Touchdown. Foto AP / Xinhua

Het ruimtevaartuig van China landde gisteren al veilig op de maan, nu heeft het ook vanaf de maan beelden opgestuurd. Het is 37 jaar geleden dat dat gebeurde: toen was er voor het laatst een sonde op de maan.

De sonde, de Chang’e-3, draagt aan boord het maankarretje ‘Konijn van Jade’, dat we op deze beelden de maan op zien rijden. De maanlanding is los van de wetenschappelijke waarde ook een enorm prestigeproject voor China, dat voor het eerst een sonde op de maan zet, en een versterking van het patriottisme in het land.

Lees ook: Vier vragen en antwoorden over China’s missie naar de maan