Gemeente Amsterdam maakte al een rekenmisser, en is nu wel heel positief

De gemeente Amsterdam ziet de toekomst positief in. Volgens hun website zal de gemeente in 2014 bijna 6 biljoen euro aan inkomsten hebben. 5.880 miljard om precies te zijn. Ter vergelijking: vorig jaar schatte men de inkomsten in op 6.009 miljoen euro.

Screenshot website Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam ziet de toekomst positief in. Vrijdag liet ze nog weten per ongeluk aan negenduizend Amsterdammers een veel te hoge woonkostenbijdrage te hebben uitgekeerd door een foutje met komma’s, punten en nullen. Amsterdammers kregen bijvoorbeeld in plaats van 155 euro 15.500 bijgeschreven, of zelfs 30.000: volgens Het Parool werd in totaal 188 miljoen euro uitgekeerd.

Nu stelt de gemeente dit grote verlies gelukkig bij. Volgens hun website, waar diezelfde vrijdag de definitieve begroting op werd geplaatst, zal de gemeente in 2014 bijna 6 biljoen euro aan inkomsten hebben. 5.880 miljard om precies te zijn:

“De inkomsten van de Gemeente Amsterdam worden voor 2014 begroot op € 5.880 miljard.” Screenshot website Gemeente Amsterdam

Ter vergelijking: vorig jaar schatte men de inkomsten in op 6.009 miljoen euro. Het bedrag van 5.880 miljard staat niet één, maar meerdere keren op de site te lezen. Een flinke winst dus? Kan Amsterdam voor ons allemaal de staatsschuld gaan aflossen volgend jaar? Of toch weer een rekenfoutje met komma’s, punten, nullen, miljoenen en miljarden?

Weblog Sargasso ontdekte de melding op de gemeentesite, en het lijkt helaas toch te gaan om een fout. Bij de berekening van de gemeente, waar ook weer regelmatig miljoenen en miljarden door elkaar worden gehaald (“2.974 miljard aan Algemene dekkingsmiddelen” zijn even verderop weer: “de inkomsten uit de Algemene dekkingsmiddelen zijn voor 2014 begroot op € 2.974,1 miljoen”), komen we helaas écht niet uit op 5.880 miljard, maar op 5.880 miljoen: een daling ten opzichte van de inkomsten vorig jaar.

    • Anouk van Kampen