Geen afvaardiging van Franse regering naar Winterspelen in Sotsji

Foto Reuters - Charles Platiau

De Franse president Francois Hollande gaat volgend jaar niet naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Datzelfde geldt voor de overige toppolitici in Frankrijk. Dat liet minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken vanmiddag weten tegenover persbureau Reuters.

Wat precies de reden is dat de Franse regering geen afvaardiging stuurt naar de Spelen is niet bekendgemaakt, waarmee het onduidelijk blijft of de Franse politici net als de Duitse president Joachim Gauck een statement willen maken tegen mensenrechtenschendingen en het tegenwerken van de oppositie in Rusland.

Duitse president boycot Spelen in Sotsji

Gauck besloot vorige week de Spelen in Sotsji te boycotten. Hij zou de Duitse deelnemers aan de winterolympiade na hun terugkeer willen ontvangen in München. Gauck bracht wel een bezoek aan de Olympische Spelen vorige zomer in Londen.

Bij de Olympische Spelen klinkt sinds jaar en dag de roep om boycot, en zeker wanneer deze worden gehouden in een land waarin fundamentele rechten van de mens worden geschonden of wanneer hun legers strijd voeren buiten de landsgrenzen. Dit gold voor de Olympische Zomerspelen van 1980 in Moskou en die van 2008 in Peking.

Internationaal staan de schijnwerpers al weken en maanden op de homofobe en intolerante kanten van de Russische samenleving. Deze zomer begon de roep om een boycot met een emotionele oproep van de Britse komiek en acteur Stephen Fry aan premier Cameron en de leden van het IOC.

In Nederland riep onder meer NRC-columnist Bas Heijne op tot een boycot. Lees zijn artikel ‘Met Poetin valt niet te praten, boycot hem’ .