Duitsland verwelkomt eerste vrouwelijke minister van Defensie

De nieuwe Duitse minister van Defensie Von der Leyen samen met bondskanselier Merkel tijdens een verkiezingsbijeenkomst in september.
De nieuwe Duitse minister van Defensie Von der Leyen samen met bondskanselier Merkel tijdens een verkiezingsbijeenkomst in september. Foto Reuters

De nieuwe Duitse regering, bestaande uit oude en nieuwe gezichten, verwelkomt voor het eerst een vrouwelijke minister van Defensie. Dat bleek vanmiddag bij de presentatie van de ministers die de SPD mag leveren. Zo keert de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier op dezelfde post terug in de nieuwe regering.

De SPD mag zes van de in totaal zestien ministers leveren. SPD-leider Sigmar Gabriel wordt vicekanselier en minister van Economische Zaken. Hij krijgt de taak om de overgang van nucleaire energie naar duurzame energie te leiden. Gabriel beschreef Steinmeier, die van 2005 tot 2009 ook al minister van Buitenlandse Zaken was, als een van Duitslands voornaamste deskundigen op het gebied van buitenlandbeleid.

De SPD krijgt ook de ministeries van Arbeid en Sociale zaken (Andrea Nahles), Justitie (Heiko Maas), Gezinszaken (Manuela Schwesig) en Natuur (Barbara Hendricks) onder zijn hoede.

Merkel blijft bondskanselier

Angela Merkel blijft bondskanselier. Daarnaast mag de CDU de kabinetschef en vijf ministers leveren. Eerder lekte al uit wie dat gaan worden. De nieuwe kabinetschef wordt Peter Altmaier.

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken blijft Thomas de Maizière de scepter zwaaien, het ministerie van Financiën blijft in handen van Wolfgang Schäuble en minister van Defensie wordt Ursula von der Leyen. Von der Leyen is de eerste vrouw die deze positie bekleedt. Hermann Gröhe wordt minister van volksgezondheid en de post onderwijs gaat naar Johanna Wanka.

De CSU heeft drie ministers in de nieuwe regering. Het ministerie van Verkeer en Digitale Infrastructuur gaat naar Alexander Dobrindt, het ministerie van Voeding en Landbouw naar Hans-Peter Friedrich, die eerder minister van Binnenlandse Zaken was. Gerd Müller neemt het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking voor zijn rekening.

De Bondsdag geeft Merkel naar verwachting overmorgen groen licht voor een derde termijn. (AP/Novum)