Drie doden bij rellen in Bangladesh - totaal op zeker 24

Sinds donderdag escaleert de situatie in Bangladesh. Foto AP / Reaz Ahmed Sumon

In Bangladesh zijn drie mensen om het leven gekomen bij rellen. Dat meldt persbureau AP. Sinds donderdag is er sprake van escalerend politiek geweld in het land omdat de prominente fundamentalistische leider Abdul Qader Mollah is geëxecuteerd.

In totaal zijn al zeker 24 mensen om het leven gekomen bij botsingen tussen pro-regeringsactivisten en de islamitische oppositie. Volgens de oppositie was de executie van Mollah politiek gemotiveerd. Een islamitische partij heeft vandaag daarom ook opgeroepen tot een algemene staking om tegen de executie te protesteren.

De oppositie protesteert ook tegen de beslissing van de regering om pas op 5 januari verkiezingen te houden. Ze willen dat de regering opstapt en de macht overdraagt aan een onafhankelijke partij, zodat die kan toezien op het goede verloop van de stemming.

Partij Mollah werd verboden

Mollah was assistent-secretaris-generaal van de fundamentalistische partij Jamaat-e-Islami, die in juli door een andere rechtbank illegaal werd verklaard.

Mollah kreeg de doodstraf opgelegd voor oorlogsmisdaden begaan tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Bangladesh tegen Pakistan in 1971. Jamaat was in 1971 fel tegen onafhankelijkheid en steunde het Pakistaanse leger bij zijn pogingen de onafhankelijkheid van Bangladesh te blokkeren. Pakistaanse militairen zouden met lokale collaborateurs die tegen de onafhankelijkheid van het toenmalige Oost-Pakistan waren drie miljoen mensen hebben omgebracht.

    • Anouk van Kampen