Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dijsselbloem verkozen tot politicus van het jaar

PvdA’er Jeroen Dijsselbloem is verkozen tot politicus van het jaar door de parlementaire pers. Het was de elfde keer dat de pers de verkiezing hield. De minister van Financiën won van D66-leider Alexander Pechtold (tweede) en Christenunie-leider Arie Slob (derde).

Minister van financien Jeroen Deijsselbloem is de politicus van het jaar.
Minister van financien Jeroen Deijsselbloem is de politicus van het jaar. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

PvdA’er Jeroen Dijsselbloem is verkozen tot politicus van het jaar door de parlementaire pers. Het was de elfde keer dat de pers de verkiezing hield. De minister van Financiën won van D66-leider Alexander Pechtold (tweede) en Christenunie-leider Arie Slob (derde).

Journalisten noemen Dijsselbloem “intelligent, koelbloedig en evenwichtig”. Dijsselbloem kreeg een kristallen beeld bij zijn onderscheiding. “Ik denk altijd dat dit soort prijzen naar mensen gaan die vooraan staan”, zei de PvdA-minister in een reactie tegenover persbureau Novum.

Bij een rondgang langs politieke kopstukken werd Dijsselbloem gisteren al aangewezen als de gedoodverfde winnaar van de titel. Zowel PvdA-collega Diederik Samsom als D66-leider Alexander Pechtold gaf de voorkeur aan de minister. Vorig jaar werd PvdA-voorman Diederik Samsom uitgeroepen tot politicus van het jaar.

Het 59-jarige GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik werd benoemd tot politiek talent van het jaar. De “tussenpaus” zou GroenLinks weer een gezicht hebben gegeven. “Je bent nooit te oud om politiek talent te zijn”, reageerde hij. PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid Martin Van Rijn werd tweede en de derde plaats was voor VVD-staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker.