Michelle Bachelet verkozen tot nieuwe president van Chili

Michelle Bachelet eerder vandaag, vlak nadat ze haar stem uitbracht.
Michelle Bachelet eerder vandaag, vlak nadat ze haar stem uitbracht. Foto AP/Luis Hidalgo

Michelle Bachelet is erin geslaagd te winnen in de tweede ronde van de Chileense presidentsverkiezingen. Nadat vanavond in de tweede ronde van de verkiezingen meer dan 57 procent van de stemmen was geteld, stond Bachelet al op een niet te achterhalen voorsprong van 63 procent van de getelde stemmen.

Bachelet kreeg vorige maand tijdens de eerste ronde van de verkiezingen al de meeste stemmen, maar toen behaalde ze net niet de de benodigde meerderheid voor een directe overwinning.

Maar Bachelet uitte eerder vanavond zorgen over de opkomst. In de eerste ronde bracht slechts vijftig procent van de kiesgerechtigden een stem uit en de centrumlinkse Bachelet heeft een stevig mandaat nodig om de door haar voorgestelde hervormingen succesvol door te voeren.

Bachelet nadat ze zelf had gestemd:

“Dit is een belangrijke dag en ik hoop dat mensen komen om mee te doen en met hun stem duidelijk aangeven hoe het Chili waarin zij willen leven eruitziet. De verandering die we nodig hebben kan niet door scepsis tot stand komen.”

De 62-jarige Bachelet was al eerder president, van 2006 tot 2010. Hoewel ze er niet in slaagde grote verandering te bewerkstelligen had 84 procent van de bevolking een positief beeld van haar toen ze aftrad. Dit keer zijn activisten van plan haar aan haar verkiezingsbeloftes te houden. Bachelet wil onder meer de belasting voor bedrijven verhogen om een hervorming van het Chileense onderwijs te financieren.

Bachelet wil grondwet wijzigen

Bachelet wil ook de grondwet, die nog stamt uit de tijd van dictator Augusto Pinochet, wijzigen. Voor dit doel heeft ze echter de steun van het parlement nodig, en veel parlementariërs zijn tegen een wijziging van de grondwet.

Matthei schaarde zich in 1988 achter Pinochet toen een referendum werd gehouden over zijn bewind. Daarnaast is ze, in tegenstelling tot Bachelet, tegen het wijzigen van de grondwet uit het tijdperk-Pinochet.