Waarover praten wij dit weekend? Over Syrië, vaderschapsverlof en Kim Holland. En andere thema’s van deze tijd.

Bij een diner, borrel of feest blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. next helpt.

Stelling: Kim Holland moet zelf naar een kamp. Donderdag besteedde nrc.next aandacht aan de nieuwe realityshow van pornoproducente Kim Holland: Kamp Holland. De titel is enorm kwetsend voor de Nederlanders die in de oorlogsjaren zijn opgesloten in bijvoorbeeld Kamp Vught, Kamp Amersfoort en Westerbork.

Stelling: Spanjaarden, daar win je de oorlog niet mee. Heb je wel eens in een toeristische plaats achter een groep Spanjaarden aan moeten lopen? Vervelend hè? Ze lopen in slakkentempo en wijken niet voor het rappere soort. De enige Spanjaarden die hard lopen, spelen in het nationale voetbalelftal. Kregen die Spaanse toeristen ook maar eens een shot doping.

Stelling: Israël is geen bevriende natie. Als het bezoek van Rutte en Timmermans aan Israël en Palestina iets duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat Israël ons niet als vriend ziet. Timmermans werd te kijk gezet omdat hij niet zonder Israëlische begeleiding de oude stad van het Palestijnse Hebron in mocht. Die arrogante houding moet worden afgestraft. Sluit de ambassade in Tel Aviv.

Stelling: Mannen moeten twee weken betaald vaderschapsverlof krijgen. Ze krijgen nu twee dagen betaald verlof, en, als het aan minister Asscher ligt, binnenkort drie dagen extra. Die moeten ze wel zelf betalen. Vrouwen daarentegen krijgen alle tijd om kennis te maken met hun baby: rondom de bevalling hebben ze recht op zestien weken betaald verlof. Dit enorme verschil is niet meer van deze tijd. Ook mannen moeten de kans krijgen te wennen aan hun ouderschap. Twee dagen is misschien net genoeg om bij te slapen, maar om emotioneel bij te komen is het veel te kort. Bovendien wordt op deze manier het idee in stand gehouden dat vrouwen voor de kinderen zorgen en mannen voor het geld.

Stelling: Het is onzin om Van der Staaij het ‘succesvolste’ Kamerlid te noemen. Kees van der Staaij wint deze titel dit jaar, zo bleek gisteren uit onderzoek van kranten van De Persdienst. In dit onderzoek werd gekeken naar het percentage aangenomen moties en amendementen. Maar waarom wordt succes op deze manier gemeten? Ben je pas succesvol als je veel Kamerleden achter je krijgt? Kun je niet ook op andere manieren invloed uitoefenen – door mediaoptredens of flitsende redevoeringen? Bovendien kun je je afvragen waarom zo’n titel überhaupt wordt uitgereikt. De Tweede Kamer is toch geen Idols?

Stelling: Europa heeft de morele plicht meer Syrische vluchtelingen op te vangen. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht voor het geweld in hun land. Amnesty International riep Europa gisteren op meer Syriërs op te vangen dan de 12.000 die er nu welkom zijn. Van die 12.000 vangt Duitsland er 10.000 op; Nederland verwelkomt 250 Syriërs. Dat is gênant. We roemen Mandela en paus Franciscus om hun deugden, naar weigeren deze deugden zelf in de praktijk te brengen. Maar het is nog niet te laat. We kunnen nog tegen de Syrische vluchtelingen zeggen: sorry, het was een vergissing. Natuurlijk zijn jullie welkom.

Stelling: Amsterdam moet worden gebombardeerd. Dan kan de stad eindelijk eens echte hoofdstad worden, met echt hoge gebouwen van betekenis in plaats van die troep uit de zeventiende eeuw. Zijn we ook meteen van die zelfingenomen BN’ers, would-be-figuren en bakfietsen af.

Bijdragen van Merlijn Kerkhof en Floor Rusman