Video: na de Amerikanen en Russen, nu ook Chinezen op de maan

De ‘Chinese droom’ is in vervulling gegaan. Na de Amerikanen en Russen zijn nu ook de Chinezen erin geslaagd om veilig op de maan te landen. En dat ziet er zo uit.

This screen grab taken from CCTV live broadcasting footage shows scientists celebrating at the control centre in Beijing after China's first lunar rover landed on the moon on December 14, 2013. A space module carrying China's first lunar rover landed on the moon December 14, state television showed, a major step for the emerging superpower's ambitious space programme. A computer generated image of the spacecraft was shown landing to the applause of scientists at a Beijing control centre, state broadcaster China Central Television (CCTV) showed, 12 days after Chang'e-3 blasted off on a Long March-3B carrier rocket. AFP PHOTO / CCTV ----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / CCTV - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
This screen grab taken from CCTV live broadcasting footage shows scientists celebrating at the control centre in Beijing after China's first lunar rover landed on the moon on December 14, 2013. A space module carrying China's first lunar rover landed on the moon December 14, state television showed, a major step for the emerging superpower's ambitious space programme. A computer generated image of the spacecraft was shown landing to the applause of scientists at a Beijing control centre, state broadcaster China Central Television (CCTV) showed, 12 days after Chang'e-3 blasted off on a Long March-3B carrier rocket. AFP PHOTO / CCTV ----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / CCTV - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Foto AFP / CCTV

De ‘Chinese droom’ is in vervulling gegaan. Na de Amerikanen en Russen zijn nu ook de Chinezen erin geslaagd om veilig op de maan te landen. Vanmiddag landde het Chinese ruimtevaartuig op de maan; 37 jaar geleden was er voor het laatst een sonde op de maan.

http://youtu.be/9nf4hSdkl0E?t=3s

China is het derde land, na de Verenigde Staten en Rusland, dat veilig op de maan is geland. Uiteindelijk wil het land in 2020 ook zelf mensen op de maan hebben.

De sonde, de Chang’e-3, draaide al sinds 6 december rondjes om de maan, op zo’n honderd kilometer van het oppervlak. De lander maakte zich afgelopen dinsdag los van de raket. Bekijk de lancering hieronder terug:

‘Konijn van Jade’ gaat geologisch onderzoek doen

Aan boord van de sonde zit het ‘Konijn van Jade’, een vertaling van de naam die het karretje heeft meegekregen. Dat zal de komende maanden geologisch onderzoek verrichten.Het plan is dat de lander, met camera’s aan boord en een zogenaamde ‘alfastralings-röntgenspectrometer’, maansteen gaat analyseren. Met een telescoop en een speciale camera zal bovendien het poollicht op aarde in kaart worden gebracht.

Maar er is meer. De “wetenschappelijke primeur” aan de missie, zo schreef onze ruimtevaartredacteur Bruno Van Wayenburg gisteren in NRC, is een grondradar onder het karretje die de ondergrond tot vijftig meter diepte in beeld kan brengen. De dikte van lavastromen kan zo gemeten worden, en dat kan ons straks veel vertellen over de geologische geschiedenis van de maan.

Lees ook: Vier vragen en antwoorden over China’s missie naar de maan